築間酸菜魚

2024-05-08 56 浏览
行铜锣湾见到口扣住大大个酸菜鱼大字,上去睇下发现呢间酸菜鱼原来系来自台湾既过江龙。见到门又几睛,镉所以就入去食晚餐。我地叫左两份唔同口既酸菜鱼。 总长酸菜鱼,鱼肉细薄香滑,配料好丰富好足料,特别系酸菜咸香味浓郁,上面既香蒜同葱花好香口。虽然好多辣椒咁,但系又唔会好辣好麻咁。食落去香香辣,底下有宽粉收晒精华酸菜汤,食落好入味再配白饭味到一流好开胃。 嘉义沙锅鱼,用左炸好既鱼再用高汤煮。肉质厚身鱼肉味浓烈点,配料仲有炸过既鹌鹑蛋,支竹,蛙蛙菜同金菇等等。食落几入味。 小食叫左椒盐鸡软骨同铁汉小酥肉,做法同台湾一样,即叫即炸香口同脆卜卜。但又唔会过油。份量都几多,相比价钱性价比较高。 叫左柠檬红茶暴走波奶茶,都几解渴下而且奶茶既珍珠劲有咬口劲爽口。最后叫左冬瓜黑糖奶冻。估唔同奶冻劲足料,感觉好似食紧芝士蛋糕咁香浓。但佢好滑好香甜。好吃甜品之选