2018-11-13 213 浏览
記得好耐之前係台灣已經食過度小月,而度小月在香港開了差不多半年才第一次黎試,當然要睇下佢的水準同台灣食有冇差到喇!一入去就見到開放式廚房,可以欣賞到師傅製麵的過程。先黎點左特滷大腸我很怕大腸有種怪味,但呢度的滷大腸處理得好乾淨,沒有腥臭味,而且大腸滷得已經十分入味,咬落肥美多汁!蚵仔酥蚵仔煎就應該食得多,蚵仔酥反而第一次食,一口一粒蚵仔酥,可以點少少鹽花,超級酥脆香口,令人忍唔住一口接一口!芙蓉炸豆腐金黃色的脆炸豆腐,外皮香脆,豆腐十分嫩滑,加上淋上紫菜及柴魚碎,帶點日式的風味。先食完一輪小食,好似食緊台灣夜市的小食咁,正餐先正式開始⋯⋯樟茶鴨平時多見係四川菜館,估唔到度小月呢度都可以食到!鴨子金黃色澤十分吸引,外酥裏嫩,帶有樟木和茶葉的特殊香味。酸菜白肉鍋酸度柔和,加上五花肥的白肉片,完美的酸菜白肉鍋立刻呈現,另外可以追加其它配料,趁熱吃碗熱辣辣的酸菜白肉鍋實在太爽了!薑母鴨超濃厚的湯頭,既能補血氣同時搭配的鴨肉有滋陰降火功效。美食中的藥膳滋而不膩,溫而不燥,絕對岩曬我食度小月的每碟菜式份量唔算太多,但勝在價錢合理,可以同幾個朋友Share多幾碟小食!如果突然想起台灣,黎度小月緬懷一

一入去就見到開放式廚房,可以欣賞到師傅製麵的過程。

先黎點左特滷大腸

蚵仔酥

芙蓉炸豆腐

樟茶鴨

酸菜白肉鍋

薑母鴨

度小月的每碟菜式份量唔算太多,但勝在價錢合理,可以同幾個朋友Share多幾碟小食!如果突然想起台灣,黎度小月緬懷一下台灣的味道都唔錯架!