今日真係值得慶祝嘅日子,因為係我嘅愛隊阿根廷贏咗波勁開心~~~ 希望可以繼續贏埋落去攞世界盃咁就真係圓滿。既然呢度係講食嘢嘅,咁當然唔少得分享下陪我慶祝贏波嘅晚餐啦。今日收工揸車經過紅磡,諗住去寶石戲院嗰頭買啲燒味、鵝翼啊返屋企慢慢歎嘅時候,見到有啲途人揸住一袋二袋入面,有好大陣雞扒香味傳入我的鼻,突然間心血來潮不如今日食下啲炸物啦。之後醒目嘅我當然沿住佢哋嘅路徑去搵下啦,點知真係俾我行多一、兩分鐘就見到有一間賣雞扒嘅舖頭。見到個鋪名係有少少熟口熟面,最後終於記得原來喺台灣食過,事後知原來係幾個年青人攞個專營權嚟香港做仲要係第一間,真係幾叻~~~ 講返正題先,睇佢個餐牌就已經令我好吸引,原因係佢唔似坊間個的咁樣得散叫,佢呢度有啲套餐選擇,除返開都比較平,同埋佢嘅選擇都比較多。   咁由於今次得我同另一半食,所以我哋揀咗個撐枱腳套餐,佢嘅選擇都多而且都算經濟,我最後揀咗脆皮雞腿扒、脆皮無骨雞塊、脆皮花枝丸同埋金菇酥再加兩罐嘢飲,埋單$100蚊都唔洗,勁抵食。由於收工時間都比較人多,所以無無聊聊同鋪面個靚女侍應傾下計,點知傾落先知道,原來係其中兩位老闆...又靚又叻...公平咩!!! 聽佢

咁由於今次得我同另一半食,所以我哋揀咗個撐枱腳套餐,
汽水(撐枱腳套餐)
埋單$100蚊都唔洗,勁抵食。由於收工時間都比較人多,所以無無聊聊同鋪面個靚女侍應傾下計,點知傾落先知道,原來係其中兩位老闆...又靚又叻...公平咩!!! 聽佢哋講,原來佢哋係一次台灣旅行發現呢間舖頭味道又幾好食,所以攞咗個專利喺做,仲係香港第一間!!! 佢有部份嘅貨物都係台灣直送,所以都有台灣嘅味道。鍾意台灣嘅我當然唔會唔記得出名梗係鹽酥雞,同埋記憶印象深刻嘅鹽酥雞髀菇呢啲齒頰留香既美食啦,每次去夜市都滿載而歸。
等咗大約十幾分鐘後,一袋袋香噴噴嘅食品已經到手啦~ 到手啦~ 我呢啲心急嘅人第一時間攞返部車,拿拿聲返屋企開餐喇。好彩返到屋企啲嘢食仲係熱辣辣,另一半聞到都話好鬼香,已經好肚餓啦,所以我哋都把握時間影完相就開餐。
首先佢哋啲包裝都真係好有台灣感覺,每款小食都獨立包裝,
撐枱腳套餐
打開後賣相仲好吸引。
撐枱腳套餐
首先講下佢嘅脆皮雞腿扒先啦,
脆皮雞腿排(撐枱腳套餐)
佢嘅份量都算大件而且肉好厚身,賣相已經好吸引到我眼球,再加上呢間鋪頭嘅特色就係可以自選調味粉,佢有八款俾你揀,
呢件我揀咗個咖哩味。我哋每人一半,一切開就知道不得了,
脆皮雞腿排(撐枱腳套餐)
佢肉汁勁Juicy,而且雞排都好厚身,配合埋個調味粉,入口已經味覺爆炸,真係勁好味!!!!! 跟手到呢一個嘅脆骨無骨雞塊,個份量我相信佢唔會好似出面咁磅過,份量超多,
脆皮無骨雞塊(撐枱腳套餐)
講真淨係呢一份同個雞扒,已經值回票價。呢一包我就要海苔粉,佢份量大而且每粒雞塊都好Juicy又係超好味,
脆皮無骨雞塊(撐枱腳套餐)
兩款雞都係外皮脆肉嫩,一食就知道好用心做。到試第三樣啦,就係我最愛嘅花枝丸,
脆皮花枝丸(撐枱腳套餐)
雖然得三粒,但我都好滿足㗎啦,今次呢款加左梅子粉,酸酸地幾開胃,佢呢個花枝丸入面充滿墨魚肉,粒粒都彈牙爽口好惹味。最後試埋呢一個金菇酥,
金菇酥(撐枱腳套餐)
我從未食過,但見到個賣相都幾有趣整得幾靚,一排排咁幾得意,食落口嗰時有驚喜,唔止脆卜卜,入面都仲食到佢金菇嗰隻味道,而且都真係幾香。整體上食物質素真係無得彈,你要我俾分最少都90,近幾年無得去台灣旅行,可以喺香港可以搵到嘅台灣味道真係唔太多,出面坊間嘅豪XX、XX香香雞等,呢啲舖頭近年已經又貴又唔好食,夠膽死一塊雞扒賣到$45,所以呢間可以俾鍾意食雞嘅朋友多一個選擇。
2022-12-09
15 分钟 (外卖自取)
汽水(撐枱腳套餐)
脆皮雞腿排(撐枱腳套餐)
脆皮花枝丸(撐枱腳套餐)
金菇酥(撐枱腳套餐)