2019-05-03 840 浏览
SSP多平民價既野食,間唔中都會黎一趟,今次係睇見openrice既推薦而來,見到好多好評,而且真係對米苔目依樣食物陌生,唔知係咩,一試無妨🖖🏻-小店裝潢雖然簡單,都係圓枱橫枱,唔係坐得好耐個種,但係比我第一個感覺係好乾淨企理👍🏻-講返食物,後來知道原來米苔目係台灣地道食物黎,其實佢係一種粉,個樣同口能都幾似銀針粉,但個人覺得銀針粉係油啲,米苔目既口感再有咬口啲,無銀針粉咁滑嘟嘟,絕對係清淡健康之選😻-依到既米苔目湯底有幾種,豬骨湯、冬蔭功湯、沙嗲湯等等,今次第一次食所以簡左豬骨湯試真嗰味先!而配菜係好似車仔麵咁有多款餸自由配搭,今次香左粟米豬肉餃同魚蛋依個配搭完全係清淡之選,好有煮家飯感覺,食落無味精既感覺👍🏻第一次食依種粉細細條又有咬口,幾好食,而粟米豬肉餃都幾足料,唔係到到有得食!而同行朋友都簡左差唔多既野除左米苔目,依到仲有好多地道小食值得試!例如Q彈豆腐,個人覺得好好食!係煎到香口既外皮,裡面係食落好彈口既豆腐個口感真係不得了,係介乎彈彈魚蛋同豆腐之間咁,第一次食🤣🤣👍🏻必叫啊另外一樣好中意既小食係脆皮煎肉餅煎得好香口,而且肉質唔鬆散,咬落保持到彈牙既肉質,味道有d似煎扎肉,

而同行朋友都簡左差唔多既野

另外一樣好中意既小食係脆皮煎肉餅

煎得好香口,而且肉質唔鬆散,咬落保持到彈牙既肉質,味道有d似煎扎肉,惹味之選!!
另外仲點左蒜泥白肉,份量都好大碟

白肉肥瘦適中 ,蒜味都夠,食清清地既米苔目加依d惹味小食可以吊吊味蕾 v good😏

最係依到都有好多特式飲品,例如日本既櫻花可樂同台式既各種仙草/愛玉冰
簡直係透心涼😃😃
2019-04-28