2017-08-28 356 浏览
打風前夕的下午同友人去左摩星嶺玩航拍,落返山就去西環搵野食。喺高街附近食台灣野,平時都好少食。去到唔洗等位,但坐近門口好熱,個門又唔關好,吹哂啲熱氣入黎。坐低後侍應比左點餐紙我地,但我地想去左廁所先,廁所得一格,好乾淨有香味,唔錯。之後坐返埋位有個女侍應已經催我地落單,下都未睇完,催催催,咁我地寫住個牛肉麵同魯肉飯先,落單後佢就收哂啲筆,er我地都未寫完,洗唔洗咁急。跟住加多個蛋餅,問女侍應係咪可以雙併,因為張紙無寫,佢就好悔氣咁話就咁手寫雙併邊樣就得,後尾收到張單原來要加6蚊,佢又唔講喎,好憎佢啲態度,大家姐咁款。牛肉麵個湯有啲油但都好味,微辣。魯肉飯夠汁滲到落底,一個人食一碗都幾飽。蛋餅原來好普通,無話一定要食,只係有塊皮卷起塊煎蛋。另阿蕯姆奶茶友人話唔好味,我飲茉香綠茶就普通,都幾苦。叫女侍應拎杯水,想飲時發現啲水好多黑色點點浮滿成杯水,好核突即刻擺底唔飲了。
2017-08-26