2018-08-22 181 浏览
剛從台灣回來,意猶未盡,約朋友食飯也要約食台灣的餐廳! 朋友就帶我去佢食開既龍鳳號台式餐廳食飯!估唔到晚上7時左右都已經塞滿晒人,我哋剛好唔駛等位就有得坐! 相信呢間餐廳人氣都幾高!餐牌提供既野食都幾多,由小食到主菜,飯麵甜品都有供應! 餐牌分類清晰,飯麵在中間,甜品在後頁!餐廳上菜效率都幾快,鹵水拼盤好快就送到,有大腸,鹵水蛋,豬耳,豆腐等組成,份量十足,鹵水都很入味,帶甜唔會太咸,大腸整得軟稔,豬耳幾爽口!朋友叫既祖傳米粉湯,味道有d似小時候食既粉仔! 乾蒜,香葱,蝦乾味道濃郁,米粉煙韌嫩滑!鹽酥菇,呢個係我今次最喜歡的菜式,相信用上薯粉做外層的炸粉,要讚的是炸得很薄而且保持到菇入面既汁,食落煙韌有咬口,鹽酥味做得適中,唔會太咸,很有台灣夜市的味道!很喜歡食魯肉飯既我,對這個魯肉飯的賣相覺得未太吸引,不過食落就唔錯! 肥肉瘦肉都有,用上既珍珠米都幾香甜!撈兩下再食唔會咁漏!最後一個小菜係醬燒茄子,台灣通常都淋上很多黑鼓油,呢度就沒有淋太多,茄子燒得乾身,再加上脆口既香葱同乾蒜,一軟一脆口感十足,加上乾蒜既重口味,令成個菜好惹味!除左台灣食物外,呢度最正就係有埋台式甜品,我就叫左個

除左台灣食物外,呢度最正就係有埋台式甜品,我就叫左個土鳳梨刨冰,份量十足,同台灣無兩分別,都是堆得滿滿的!味道同樣都係同台灣差唔多,芋圓煙韌,紅豆有沙,而且幾甜美,再加上酸酸甜甜既土鳳梨,一口冰一口配料,非常清涼!

朋友就叫左個黑糖薑汁豆花,賣相都幾吸引,朋友話黑糖味都ok, 豆花嫩滑,芋圓同地瓜圓都幾煙韌有咬口!