2019-09-30
同男友上網八卦下食乜,意外留意到呢間日台合壁嘅小店,考慮到男友中意食日式嘢我就中意台式嘢,兩個一言即合揀左呢間食店👉🏻海膽3色冷烏龍麵 $1193色應該指蟹肉、海膽同魚子,🤤涼食去設計鮮甜味更出,而湯底調較上帶有甜味,系幾適合於襯出鮮味👏🏻👉🏻和風牛肉烏龍麵 $79湯底濃度啱啱好,清淡湯底飲到牛肉味,配合蔥花同有d脆卜卜嘅粒粒增加口感,都幾特別💪🏻👉🏻鹽酥雞 $38呢個鹽酥雞味道好好,脆皮同肉嘅比例平均,又唔會過咸,仲幾抵食,呢個價尼講份量都唔少❤️👉🏻肉燥燙青菜 $28其實唧系肉燥伴菜,今日我食到嘅系油麥菜,如果系日式店絕對冇呢項選擇比你揀食下菜,都唔錯又幾健康🥰😋佢飲品唔系汽水呀凍檸茶個類,供選擇款式都唔錯嘅,我同男朋友都各叫左款,有經壓縮機杯加工,望落都幾衛生👉🏻蘆薈桂花雪梨茶 $12冇諗到桂花同梨茶嘅味都幾夾,清新同帶甜味,入面蘆薈碎粒後咬口幾好👉🏻仙草冬瓜茶 $12我中意呢杯飲品多d,仙草味道同冬瓜茶超夾,有d似涼茶味再加上涼涼仙草👉🏻芋圓仙草凍 $38又到我最期待嘅甜品,芋圓咬好超Q彈,仲有淡奶溝落嘅仙草,真系開胃組合,再飽我最後都成功完成碗甜品,如果可以再凍d可能仲好添✍🏻
👉🏻海膽3色冷烏龍麵 $119
👉🏻和風牛肉烏龍麵 $79
👉🏻鹽酥雞 $38
👉🏻肉燥燙青菜 $28
👉🏻蘆薈桂花雪梨茶 $12
👉🏻仙草冬瓜茶 $12
👉🏻芋圓仙草凍 $38
✍🏻整體印象都好好,🧐店鋪雖然較細型但因設置日式立食bar枱,設計上補救唔少坐位,店內都有唔少客人幫襯,服務店員態度都幾好,日式同台灣仲有便當🍱嘅混合,日、台飲食各取優勢,令食物更多元化,非常讚賞🤤
🙋🏻♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻