2018-04-30
剛剛去完深水埗買遊戲路過鴨廟街,見到一間瑟縮於街頭既台式小店。出於好奇,同見到幾多人食又有好多雜誌報導,所以就入左去試下啦。店內雖然地方唔大,不過坐滿哂人。地方好乾淨,一洗我對深水涉餐廳既睇法。2張餐牌,想食乜一目了然啦日本士多啤梨波子汽水 $25波子汽水夠晒懷舊,味道好似士多啤梨溝梳打一樣,好味!充滿回憶花雕醉香豬雙脆 $25花雕加芝麻加麻油,作為小食十分開胃。一睇到個名覺得好得意就叫左啦。其實係豬利同豬耳,女士們可能會卻步,但係非常好食,因為我女人試過之後仲同我搶食。Q彈豆腐 $25 味道辣辣地,豆腐富有口感唔同街外既豆腐咁淋,呢個同個名一樣Q彈。墨魚丸鴨肉麻辣小辣湯米苔目墨魚丸爽口彈牙,鴨肉呢係麵店地方呢其實真係好少有嘅,咁梗係當然要食下啦,佢嘅鴨肉又嫩口又滑又有鴨味,相當唔錯值得一讚!米苔目好特別,一條條,食落有啲似銀針粉,係全人手製造㗎!豬腩肉生菜木耳豬潤方魚湯苔台目豬腩肉切到好薄入口即溶,木耳你睇張相就知個份量超級多,豬潤都唔錯唔會好似出面食到啲咁腥,方魚湯底好特別從未試過呢一個湯底對我來講好新鮮好清甜。總結,深水埗呢度地方嘅食店可算係臥虎藏龍,一張小小嘅餐廳都可以令人留下
2張餐牌,想食乜一目了然啦
日本士多啤梨波子汽水 $25
花雕醉香豬雙脆 $25
Q彈豆腐 $25
味道辣辣地,豆腐富有口感
唔同街外既豆腐咁淋,呢個同個名一樣Q彈。
墨魚丸鴨肉麻辣小辣湯米苔目
豬腩肉生菜木耳豬潤方魚湯苔台目
總結,深水埗呢度地方嘅食店可算係臥虎藏龍,一張小小嘅餐廳都可以令人留下深刻嘅印象。