2008-07-27 32 浏览
第一次食台式鐵板燒, 感覺幾特別. 全店bar枱形式, bar枱前就係一大塊鐵板, 亦係鐵板燒師傅煮嘢的地方, 鐵板旁有一個長抽油煙機, 好快速咁抽走晒d油煙.午市有set, 包湯,菜,芽菜&主菜(包一碗白飯).今日揀咗2個set, 一個羊肉片, 一個西冷扒.每人用一塊錫紙做"碟", 見到師傅好快手就將蒜蓉煮好, 再將菜係鐵板上切成一節節, 加埋醬料, 兩三下手勢就炒好放係"碟"上, 賣相唔錯呀! 接住就煮主菜啦. 同菜一樣, 都係用蒜蓉. 每煮完一個菜, 都會清理一下, 才煮下一個菜, 好有條理wo. 但可能係咁, 上菜的速度就會慢咗少少.講番d食物, 菜同芽菜做前菜, 蒜蓉味好香, 加埋d菜新鮮, 仲保持到水份, 唔會炒到乾晒. 羊肉片, 份量都唔少, 但醬汁略多, 偏鹹, 同埋, 羊肉片質素一般, 羊味唔太重. 而西冷, 就煎得唔錯, 要求五成熟, 師傅都做得唔錯, 扒裡面還是紅紅的, 但咬落無血水. 味道ok.其實, 菜式好味與否, 都好視乎係邊一個師傅做, 今次呢個師傅唔錯, 手勢好熟練, 好有鑊氣, 煮出嚟d菜色, 賣相好靚. 但我見到第二個師傅就完全唔同啦, 一睇就覺得功

午市有set, 包湯,菜,芽菜&主菜(包一碗白飯).
今日揀咗2個set, 一個羊肉片, 一個西冷扒.

其實, 菜式好味與否, 都好視乎係邊一個師傅做, 今次呢個師傅唔錯, 手勢好熟練, 好有鑊氣, 煮出嚟d菜色, 賣相好靚. 但我見到第二個師傅就完全唔同啦, 一睇就覺得功夫未到家, 而且煮出嚟的食物, 好似過晒火咁, 見到都唔想食啦...