2018-01-24
好耐無來天水圍,原來頌富商場改左名叫T Town, 唔來過唔知,呢度有好多食肆,見呢間九份•十分,即刻諗起台灣美食,樓面的店員很風趣,話即刻安排座位給我們不用我們等,咁好招呼,一於入去食返餐。我們兩位,先來一杯焦糖珍珠奶茶$24 和一杯鮮柑桔蜂蜜$24。第一次幫襯,唔知原來可以自選甜度,我落單時無講甜度,就會俾全甜我,覺得太甜了,掩蓋了奶茶味,要叫少甜才對,而珍珠都不過不失,幾煙韌。另一杯鮮柑桔蜂蜜,非常好飲!大力推介!好香柑桔味,有啲似檸檬茶,但係多咗蜂蜜嘅香甜, 同埋金桔嘅清新,味道好清甜,冬天飲啱曬。老媽煎餃子,五隻$32。諗起去台灣夜市,成日都有煎餃,呢度既煎餃子調較到符合港式口味,餡料係豬肉同椰菜,味道清淡啲,煎得好香脆,而且皮好薄,是一口煎餃的size,做小食就唔怕食飽左食唔落其他嘢,有醋另上,點左醋味道好d。小菜,芭樂鳳梨鹽水雞$58, 好掛住台灣嘅芭樂汁,呢個創意冷盤幾過癮。雞絲用鹽水浸過,味道不會太鹹,墊底的全部都係蔬果,有番石榴、蘋果、青瓜。蔬果全部好清甜爽口,同鹹味嘅雞絲一齊食,鹹和甜味撞埋一齊,感覺又幾得意喎!鍾意食蔬果的可以試下。鹽酥雞排麵$58, 幼麵,雞
老媽煎餃子,五隻$32。
鹽酥雞排麵$58, 幼麵,雞扒好大塊 !
麵質好煙韌,湯底是清湯, 連酸菜一起吃並不會覺得酸,因為有清湯調和味道, 喜歡吃清淡菜式的人就最適合。
鹽酥雞扒超好味!已碎上,但咬下還有很多肉汁,外層鬆脆,雞扒肉滑,咸味剛好,沒有油膩感,喜歡再加調味粉的話,餐廳還提供整個調味架給你,有我最愛的梅子粉,其他的如黑椒、海鹽也有。
蚵仔肉碎泡飯$52,份量很大啊!還附有炸脆米!
蚵仔和肉碎都很足料,清淡的湯,能突顯蚵仔的軟滑口感和鮮甜,脆米炸過,拌勻泡飯吃,為清淡的泡飯增加口感。
吃了一晚台式美食,我最期待的甜品要出場了!服務員不時巡視客人需要,見到我們吃完正餐,立刻奉上甜品餐具,招呼很週到,說話又有禮貌。
香蕉芝麻雪糕鬆餅
香蕉芝麻雪糕鬆餅$58,嘩嘩嘩!好大份! 賣相靚,一定相機食先!兩球雪糕是雲呢拿味和黑芝麻味,香蕉相信有一整條的份量,分兩邊擺放, 鬆餅有四塊,還有幾片奇異果,白色的cream ,看它狀態有點像泡沫,較扁不挺身的,原來不是平時吃蛋糕的忌廉,是打至cream 狀的牛奶!
鬆餅還是暖暖的,要快d食!因為牛奶cream是自家製作打起的,放太久,空氣散走了就會變回牛奶狀。
鬆餅很鬆軟,不會太甜,跟牛奶cream一起吃是絕配,濃濃的牛奶味加上香甜鬆軟的口感,好味到不得了!牛奶cream單吃也有超濃的牛奶味,我全部吃光不浪費!
喜歡的話,可以把香蕉和奇異果都放到鬆餅上,和著牛奶cream 或雪糕一起吃,自己配搭各種吃法。我會先吃熱的鬆餅,放涼了就會無咁鬆軟; 兩球雪糕比較硬身,像冰條質地,是特地用來做甜品的,比較不容易溶化,我喜歡黑芝麻味多啲, 好香濃,似食緊芝麻糊咁香!
總括而言,呢餐台式美食,除了美味抵食甜品外,最令我印象深刻的是店員的服務。
我點的食物都是比較清淡,所以在最後點這個甜品,畫龍點睛,覺得甜品超抵食,$58有這麼好的質素,在其他餐廳吃這種甜品,起碼要七八十元 ! 埋單加一$337,食咗咁多嘢,其實每樣都唔貴,推介大家一定要來嚐嚐這裡的甜品!