2018-02-12 113 浏览
今日出旺角同個friend 行街,行過朗豪坊見到有間台灣小食排滿曬人,係食荳漿同油條,因為聞到啲荳品香味,我地忍唔住跟隊排埋一份。地方裝修好台式,有啲文青feel。排左一陣到我,排隊果時已經想好,一口氣叫左五樣野。鹹荳花,紅茶荳漿, 熏肉蛋燒餅,冰荳漿, 油條。檯面Pager響起,即去取餐。油條好脆,不過有啲油,連個袋都有油,但配鹹荳花一流。 鹹荳花同蔥菜甫,攪勻一齊食,味道好配合。我覺得好驚喜。冰荳漿比較淡,荳味唔太濃,淡淡哋都幾解渴。紅茶荳漿,味道幾得意,有啲似花生醬開水。紅茶味反而飲唔到,杯野都幾杰,飲完都飽肚。熏肉蛋燒餅,啲皮好脆,一口咬落,成檯都係餅碎。好似煙肉蛋三明治,不過用左燒餅取代白麵包,我覺得比較燒餅乾身,但都幾好食。老爸講得對,只要專心做,就算做最簡單嘅野,做得比人出色,都會有成功的一日。呢間荳品店應該係一個好例子。

冰荳漿比較淡,荳味唔太濃,淡淡哋都幾解渴。