2017-02-01 201 浏览
呢幾日有小感冒,唔想食熱氣野,想食啲熱湯做底既野,咁深水埗我唔熟就問朋友邊到有岩我食既野~佢話有間食台灣野既,湯底既米苔目,似客家人既“老鼠板”,可以一試,特色野黎。係地鐵站一出,行3分鐘唔夠就到,超正,岩我呢啲路痴,因為我朋友話你望上小小,就會見到個招牌,黑色底既,易搵~哈哈~門口其實都有個雜誌介紹佢地,原來老闆係係台灣學師翻黎再開鋪,係地道既台式風格,無豪裝,較為好樸實,好似係台中隨便入一間小店一樣。不過我自己認為:一間餐廳既錢,放置放食物身上,其他普通啲都無問題。最緊要好食。唔好好似果啲豪裝茶廳廳果啲鋪咁,錢又要比咁多,食既料就低一檔次,料又唔足咁,淨食環境邊到飽?其實我本意係醫飽個肚就算,無諗過因為一間小店而打文,但呢間食店真係正,人氣味勁重(後面會講到),食物又足料~重有我最愛既菜甫可以加~一入到黎,夥記就問我想食咩,我話睇睇先,佢地就話比我聽點嗌啦,今日有咩推薦,有咩多人嗌咁,食方面就好似我地車仔麵咁,一個粉,加兩款送,我揀腩肉木耳沙嗲湯(本身想嗌清湯,但朋友話力推沙嗲),再加一份花雕醉雞香豬雙脆。咁等既時間,我望望張枱勁乾淨,唔會油淋淋,因為我心目中,呢類食肆通常“枱面功

咁等既時間,我望望張枱勁乾淨,唔會油淋淋,因為我心目中,呢類食肆通常“枱面功夫”通常唔會做足,不過呢到係乾淨既,唔洗墊張紙巾係底都可以放電話(我有呢個小潔癖)~
米苔目黎嚕~米苔目其實我真係未食過呢種粉,似係煙煙靭靭,比我想像中更好食,而且清清地既沙嗲味,令胃口更加開,不停食完一匙又一匙,木耳切成絲,混係米苔目之間果種口感好正,食到後半我係為口感而繼續食落去,呢碗比既份量好足,我再加左啲菜甫,口感又豐富一啲,今次朋友真係推薦得幾好~雖然眼似一間普通粉面店,但呢碗粉,我覺得可以因爲佢而特登過黎食,而且我食完都5覺有味精,因為真係唔口渴😂😂
小食方面,我嗌左花雕醉雞香豬雙脆,雞肉質處理得好既,但如果味再濃身翻些小,咁就再掂啲啦~

10蚊可以係香港食到啲咩?一個魚柳包?一串魚旦?一份淨腸粉?如果有長者卡,可以向米苔目出示,然後可以用9蚊既價錢食一碗熱騰騰既細粉。9蚊可能對一間餐廳黎講,成本價都唔夠,燈油火蠟樣樣係錢,但如果拉上補下,可以幫到呢區既老人家,都算係一份心意,向香港呢個只顧利益既社會,添加一份和暖既心意。

衷心希望呢個社會,多啲商家真係可以幫翻一啲真正有需要既弱小社群。