上一次食文記係睇完最新嘅香港米芝蓮推介,點知一食愛上. 未食文記之前我鐘情於金鐘車仔麵之家,佢哋嘅咖哩炒魷魚又香又爽. 但係文記實在太多優點,有位坐,餸嘅選擇多, 重點連辣汁都有幾款 今日復活節假加上星期日,我都預咗要等好耐.嚟到琛水埗呢條街,一眼就望到有三間文記 唔使怕食唔到總有一間有位. 同上次一樣 我係食老店,街口第三間. 要記住每一間鋪排隊嘅方法都唔同. 小食店格離嘅新分店就係拎票,再等佢叫號碼. 而我食嘅老店,係先排隊 到你就先叫面再叫餸. 最後姐姐會問你要吾要辣,再幫你搵位.記住,未排到你姐姐係唔會比你入去搵位先. 另外,係排隊嘅時候可以睇住門面個餐牌 諗定食咩 如果唔係到時會左住後面啲人. 一睇餐牌好開心,因為今日上食薯粉.而大部分嘅車仔麵店係無呢個選擇,但要留意麵底有分兩個價錢 $8/9. 然後餸都有分四個價錢 花多眼亂每一樣都想試呀如果要叫菜,無論係加落麵定係淨菜 都要記住係叫麵嘅時候叫埋. 落單嘅時候,可以睇住有咩餸,每樣都好吸引, 一架架每樣都分開醃好. 餃子都係分批咁煮熟. 廚房得兩個姐姐一個主要煮麵同菜, 另一個會夾餸同refill食物 仲要整釀豆腐.

如果要叫菜,無論係加落麵定係淨菜 都要記住係叫麵嘅時候叫埋. 落單嘅時候,可以睇住有咩餸,每樣都好吸引, 一架架每樣都分開醃好. 餃子都係分批咁煮熟. 廚房得兩個姐姐一個主要煮麵同菜, 另一個會夾餸同refill食物 仲要整釀豆腐. 好忙!!!

​叫完隔離有姐姐 收錢 同埋問你要吾要辣. 之後會比秘製辣醬你. 今次我比完錢之後,我發現 秘製辣醬 隔離有咖哩辣醬同沙嗲辣醬 !! 大發現呀~~~
然後再問姐姐拎 咖哩辣醬, 佢好大方超重手比咗一大匙羹. 瑞士汁雞翼 $30 /5隻 (評分:9/10) ​呢度姐姐真係好大方, 我要多啲汁佢哋再畀多2羹我. 雞翼外皮吸收晒瑞士汁,裏面雞肉都鹵得入味,而且仲保持到雞肉嫰滑.

通菜​ +咖喱豬皮配薯粉 $27 (評分:9/10) 通菜份量同叫淨菜差吾多,同坊間加菜好唔同!呢到包你有均衡營養呀!兩個人分,豬肉軟腍有咬口. 咖喱豬皮分量十足,有10塊以上. 豬皮煮得入味,又爽又腍 無毛無渣又唔會硬, 係我食過咁多間最正! 薯粉撈埋咖喱辣醬 夠濃味,煮得啱啱好吾會太腍.
酸齋 + 菠菜豬肉餃​配 油麵 $26 (評分:9/10) 菠菜豬肉餃三粒, 外皮薄加咗菠菜汁一齊搓所以係翠綠色. 餡料好多菠菜食落甜而無渣,豬肉軟腍有咬口. 酸齋醃得入味 軟身,吸埋湯無得頂

2018-04-02