2024-12-25 294 浏览
好幸福,一次收到2件開心果巴斯克芝士蛋糕!一齊影相,一齊食,比較下,再分高下。家後的巴斯克芝士蛋糕咁出名,就算未開2.0時已經久聞其名,但因為舖頭賣餃子,早期見餐牌冇素餃供應,覺得特登去只係食件蛋糕好奇怪咁,同埋格調都唔係好夾。家後的蛋糕係屋企人買番嚟,買齊所有口味:原味、開心果同新登場的蘋果,但因為蘋果外觀似原味,所以我調亂咗,最後只試咗開心果同蘋果味。開心果巴斯克芝士蛋糕:如果冇加價,應該係$35/件,佢size細,係外面其他巴斯克芝士蛋糕的1/2-2/3左右,雖然價錢低啲,但計落應該差唔多。磅過,一件約80克。第一啖覺得佢軟滑同質感輕怡,而蛋糕整體係同一個質感,即係已成形,唔似有啲舖頭的出品係裡面會軟心少少。如果以層次嚟講,佢爭少少。蛋糕有開心果味,但只屬輕怡版,佢冇額外加開心果碎或開心果醬去令味道更衝擊同直接,講到底,真係有種家的味道,即係媽媽煮嘢食唔會整色整水,亦唔會太重口味。如果係開心果狂迷,我覺得有比較有傷害,應該會覺得佢好味,但又未去到「好好味!」。尤其當將佢同Liberty直接PK,佢顯得好plain,冇乜亮點,但與此同時,我又諗,佢係一件我每日飯後都會有胃口去食的巴

開心果巴斯克芝士蛋糕:如果冇加價,應該係$35/件,佢size細,係外面其他巴斯克芝士蛋糕的1/2-2/3左右,雖然價錢低啲,但計落應該差唔多。磅過,一件約80克。第一啖覺得佢軟滑同質感輕怡,而蛋糕整體係同一個質感,即係已成形,唔似有啲舖頭的出品係裡面會軟心少少。如果以層次嚟講,佢爭少少。蛋糕有開心果味,但只屬輕怡版,佢冇額外加開心果碎或開心果醬去令味道更衝擊同直接,講到底,真係有種家的味道,即係媽媽煮嘢食唔會整色整水,亦唔會太重口味。如果係開心果狂迷,我覺得有比較有傷害,應該會覺得佢好味,但又未去到「好好味!」。尤其當將佢同Liberty直接PK,佢顯得好plain,冇乜亮點,但與此同時,我又諗,佢係一件我每日飯後都會有胃口去食的巴斯克芝士蛋糕,就好似飲碗住家湯咁~

蘋果巴斯克芝士蛋糕:貪新鮮可試試,但相信會失望。蛋糕內有甜蘋果粒,喺我認知裡面,巴斯克傾向鹹多於甜,而家鹹鹹甜甜有啲怪,仲唔夾添
2024-12-21
外卖自取