2012-05-22
食開九龍城既泰菜 有幾間店子我都間中來拜會下 '金寶'是其一今日撞正假期又飯市 訂左位都要呆等15分鐘 見帶位阿叔忙到七彩 情況有點亂問多次 終可安排我地六人入座(最好不用上樓 之前坐過 見無咩裝修 感覺焗促 氣氛又麻麻)是晚所點菜式~生蝦刺身 得果七只(印象有八-九只) 唔加價都要偷料 尚算大隻鮮甜 串燒半打(牛及雞) 牛串比較UN 雞串較好.. 青咖哩牛肉 此店咖哩汁較稀(不同店子手法不同既關係?) 味道其實不差 另外加法包 夠熱幾香脆辣椒羔青口 青口唔腥 茨汁夠惹味馬拉盞通菜 細碟左 味道一般芋頭焗飯 勁多芋粒 但飯底好爛 味道可以 而飯面上有海鮮(蝦,尤魚,青口,小魚塊,冬菇各一件仔,少料)炸蝦餅 蝦肉好彈牙蝦醬炒飯 嫌飯底太爛 味道同配料都幾好冬蔭公(大$108) 味道不太辣偏酸 多料兼茄味濃郁 幾BUY叫左幾杯青檸冰,2碗白飯外 還點了兩客芒果糯米飯作飯後甜品
是晚所點菜式~
串燒半打(牛及雞) 牛串比較UN 雞串較好..
另外加法包 夠熱幾香脆
辣椒羔青口 青口唔腥 茨汁夠惹味
馬拉盞通菜 細碟左 味道一般
炸蝦餅 蝦肉好彈牙
蝦醬炒飯 嫌飯底太爛 味道同配料都幾好
叫左幾杯青檸冰,2碗白飯外 還點了兩客芒果糯米飯作飯後甜品
题外话/补充资料:
之前食過招牌'爆醬蝦丸'$70/4粒'嫌貴,味道其實同蝦餅一樣,內裡卻有蝦膏爆汁,!未試也可一食..
水準下降,點會再吸引所謂既明星仔來食..說來重未見過出現係店外店內既星,只見牆上簽滿鬼劃符既字畫//
如果無聊,不如睇下老板同帶位阿叔 也無不可!!