2021-07-10
想同朋友好好食一餐,靜靜地傾吓計,服務要好、環境要好、食物質素又要好,omakase當然係首選! 我地今次揀咗位於尖沙咀漆咸圍嘅壽司 豐,地段寧靜,店內環境舒適,連墊枱紙都特別高貴。晚市時段,餐廳有三個omakase套餐供應,我就揀咗套餐「薰」$1488。 前菜係合桃小女子、海膽凍豆腐、熟蝦、凍菠菜,加咗胡麻汁,涼快又開胃。鱆紅魚刺身用紫蘇花裝飾,配上酸汁,更加美味。 帶子厚身嫩滑,甜!十件壽司依次送上,速度不快不慢! 有帶子、赤貝、伊左目、𩶘魚、左口魚、鯖魚、小肌、中拖羅、赤身同海膽壽司。赤貝新鮮爽口;伊左目火炙過,更添一份焦香味; 平時食嘅鯖魚多數帶腥味,今次竟然出奇地清甜;而香港比較少食到嘅小肌,用醋醃漬,反而有點似鯖魚味道喎;最後係最期待嘅海膽壽司,見師傅整嗰時將原盒海膽慢慢分配,海膽疊到高高,見到就已經好吸引,質地奶滑,入口味道甘甜,好正!蜆清湯清澈而且味道特別鮮味,飲落去舒服暖胃。最後嘅甜品環節:有豆腐雪糕、北海道赤肉蜜瓜、黑糖蛋糕,擺得咁精緻,一定係相機食先,影飽相再慢慢品嚐,Oishi~
蜆清湯清澈而且味道特別鮮味,飲落去舒服暖胃。