之前網上見過有間叫📚圖書館嘅餐廳已經bookmark 好想試,然後我朋友竟然選擇呢間餐廳嚟慶祝同補祝我同幾個朋友嘅生日🤩感謝各位請食飯嘅金主🤑呢餐都唔平🤣食物係高質但唔係抵食之選😆位於尖沙咀清真寺🕌️對面,餐廳環境好異國風情,燈光比較暗,室內以淺綠色為主調,加埋植物裝飾,好有熱帶風情嘅感覺!戶外座位可以見到對面尖沙咀清真寺,從這裡望出去,感覺很不香港呢!呢到嘅menu 好似一本書咁以chapter 嚟劃分,多人食嘢好處係可以叫多啲嘢食🤤我哋6人差唔多叫晒成個menu想食嘅嘢🤣因為啲嘢食都好精緻🤣一牒多人share係食唔飽架!🍸Preface $90Cranberry juice, elder flower syrup, blue pea tea, soda.😋飲後感:-Cranberry味重不過唔酸,有elder flower syrup 嘅飲品通常都甜甜哋😍好飲~唔想飲酒之選👍🏻🥓經典意大利火腿芝士拼盤🧀 $138😋食後感:-有3款ham, 2款芝士, 2款果乾, 餅乾和糖漿-ham加芝士加餅乾正🤤個人最鍾意呢種咸食法-或者ham 配果乾味道都唔錯🥔自家製脆薯仔波 $68😋食後感:-好

我哋6人差唔多叫晒成個menu想食嘅嘢🤣
因為啲嘢食都好精緻🤣一牒多人share係食唔飽架!

🍸Preface $90
😋飲後感:

🥓經典意大利火腿芝士拼盤🧀 $138
-有3款ham, 2款芝士, 2款果乾, 餅乾和糖漿
-ham加芝士加餅乾正🤤個人最鍾意呢種咸食法
-或者ham 配果乾味道都唔錯

🥔自家製脆薯仔波 $68
😋食後感:
-好熱咬開有熱,外皮少脆,裡面軟軟熱熱嘅著仔,好味👍🏻🤣比較飽肚嘅小食

🍟黑松露醬炸薯條 $68
😋食後感:
-普通粗薯條,點黑松露醬正🤣比較飽肚嘅小食,不過個人覺得薯仔波比較特別同出色

🐖圖書館豆腐火腩 $128
😋食後感:
-職員推介要食,呢到嘅豆腐火腩一啲都唔油膩,幾好食👍🏻
-一塊火腩下面有一塊豆腐,一牒有6塊我們6人剛剛好

🐂封門牛柳配薯蓉 黑松露紅酒汁 $328
😋食後感:
-賣相好吸引,食落味道都唔錯不過個人覺得啖咗少少

🐽香烤加拿大豬鞍 香菇忌廉汁 $248
😋食後感:
-一口食落去豬鞍好爽口,點埋啲汁好香口,幾好味🤤個人覺得出色過牛柳👍🏻

🐟立鱗燒馬頭魚小炒皇 $228
😋食後感:
-職員推介要食,啲魚鱗煮到豎起晒係食得架🤣食落似食炸魚皮嘅口感,魚燐同魚肉都好食,下面有少少小炒皇配搭番🤤幾特別嘅菜式,值得一試👍🏻
-煮嘅時間比較耐,都等咗30分鐘

🍝牡丹蝦意大利粉 $218
-呢款係不在菜單內嘅菜式
-少少辣辣哋幾野味,牡丹蝦肉質好實,份量比較少

🍝香辣蜆肉扁意粉 $188
😋食後感:
-一牒有8隻,擺放得好靚,少少辣好鮮甜嘅味道,個人喜歡呢款多過牡丹蝦意大利粉

🍚圖書館皮蛋意大利飯 $168
😋食後感:
-聽過名幾特別,感覺出面應該好少機會食到,所以叫嚟試吓
-賣相唔吸引😂不過食落係幾好味😋👍🏻有少少田園味道嘅感覺,唔多覺有我認識嘅皮蛋味,creamy 夾埋啲煙肉一齊食好味🤤

最記得這裡menu 上的一句說話:
「書本與食物的特性是一樣的,有一試沉迷的,有慢慢品嚐再試其真味的…」

這一晚我們都沉醉於這圖書館內呢!
2023-03-31
庆祝纪念