2008-09-11 3 浏览
星期二,我同朋友仔想吃火鍋,見HSBC信用咭可以$98位任食2個鐘、湯底85折加送小吃一款,好似唔錯米走左入去囉。我地7時入座,order左個花膠北菇湯底($88有85折)送小籠包一客,個湯底都好足料有數十粒北菇同6件花膠,不過花膠有點腥味。咁就入正題叫野食喇,任食選擇都幾少,上枱時份量都超少,2個人叫鱈魚豆腐得3粒仲要分開一半,實際係得1.5粒。講下d食物質素先:湯底好甜勁重北菇味唔係出面d例水小籠包雖然細左d不過都好好吃肥牛肥瘦適中有牛味炸魚皮勁香脆,係新鮮開包裝比我地既水晶包系列,我同朋友仔都唔識欣賞其實d食物都係無咩特別,不過係比出面新鮮。另加了一柞酸梅湯($28),好濃的酸梅味,不錯。再加多柞竹蔗水($28),好淡似飲水。唔知點解吃白鱔時,有d好酸同好痺的感覺,朋友仔話係白鱔皮未洗好,我即時放棄。當日無咩人光顧,服務員可以有時間咁不斷加湯同收碟,感覺不錯。8時半有服務員埋黎講last order,仲有無野要落單呢? 我同朋友仔私下笑說,會否有人8時59分熄了我們的爐呢?點知8時45左右,個gas爐無gas自己熄左,最搞笑係我下面張枱都一樣,莫非他們係計算過的?準時過用人手去熄
講下d食物質素先:
湯底好甜勁重北菇味唔係出面d例水
小籠包雖然細左d不過都好好吃
肥牛肥瘦適中有牛味
炸魚皮勁香脆,係新鮮開包裝比我地既
水晶包系列,我同朋友仔都唔識欣賞
其實d食物都係無咩特別,不過係比出面新鮮。
另加了一柞酸梅湯($28),好濃的酸梅味,不錯。
再加多柞竹蔗水($28),好淡似飲水。
我同朋友仔私下笑說,會否有人8時59分熄了我們的爐呢?
點知8時45左右,個gas爐無gas自己熄左,最搞笑係我下面張枱都一樣,莫非他們係計算過的?準時過用人手去熄喎~~~