2019-09-18
不知幾多年無食過放題, 此終人大左應該要對自己負責任, 吃得精緻;份量是其次。 今晚因為朋友請食飯, 有兩個OPTIONS比我, 一: 燒肉 ;二; 放題老實說兩個選舉我都無興趣。 奈何選擇只有兩個, 我點都唔食污煙障氣既燒肉, 為有就範食放題。 朋友帶我來到駱克道 七點來到已經幾多客人食緊野, 但場面不會太混亂。 一貫不花巧的妝潢,枱與枱間排得密麻麻, 有點迫夾。 除了炸物、熟食以外,大部份較食物,例如剌身、壽司、燒牛肉 、沙律、湯、飲品等就要自取。 反而我喜歡自取方式,可以睇岩先拎, 避免浪費食物。 我先到外面選了刺身和壽司, 刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝、油甘魚、希靈魚、 帆立貝等, 選擇不小。我小試了 油甘魚和 帆立貝, 兩款刺身也新鮮、有彈性, 唔錯。 壽司同樣選擇多,但有興趣的不多, 選了火灸三文魚、卷物和甜蛋等,唔會包到死實實,一口一件,比預期味道好。 清酒任飲對好多人來說是福音。 清清地但喝到魚鮮味, 一點腥味都無。 在自選餐牌上剔出炸物、燒物、天婦羅等。炸物上枱時是熱辣辣的, 但炸粉大厚, 不推薦。 燒三文魚頭,夠香、多肉、有肉汁。 蕃薯餅,外脆內軟, 好味。
朋友帶我來到駱克道 [浪人日本料理]
七點來到已經幾多客人食緊野, 但場面不會太混亂。
一貫不花巧的妝潢,枱與枱間排得密麻麻, 有點迫夾。
反而我喜歡自取方式,可以睇岩先拎, 避免浪費食物。
清酒任飲對好多人來說是福音。
[麵豉魚頭湯] 清清地但喝到魚鮮味, 一點腥味都無。
在自選餐牌上剔出炸物、燒物、天婦羅等。
蕃薯餅,外脆內軟, 好味。
甜品, 所以都是BITE SIZE , 以豆腐布丁最好味, 其他當過下口引。
以食物種類(夠多)、味道 (可以) 、刺身新鮮度 (讚)
宗合幾個因素而言,三百多元一位來說,也是幾抵食的。