2020-07-03
呢段時間冇得去旅行,唯有係香港食住先當去旅行。小王牛肉麵係香港已經開左幾間分店。位於鑽石山呢間,地理位置幾好,幾方便,係荷里活廣場3樓,係鑽石山地鐵站C出口就到廣場。平日去,佢地午市有套餐,包1個主食,2個前菜同1杯飲品。今日叫左3 個餐。1. 台式滷肉滷蛋飯$58🙆🏻♀️屋企人話滷肉入味,有八角嘅香味,滷肉肥瘦適中;青瓜爽脆;滷蛋正常🙅🏻♀️飯較淋2. 半筋半肉麵(養生牛骨湯)$63(可免費轉幼麵)👍🏼 牛筋淋身,入味🙆🏻♀️屋企人話麵質煙韌,唔會太淋太硬;牛肉普通;湯底係有藥材味,屋企人就麻麻3. 鹽酥雞扒麵$62 (可免費轉幼麵)👍🏼 前菜淮鹽花生好食,咸度適中,花生脆口,花生衣同花生岩岩可以做到分離嘅狀態;湯底係清甜而夠味🙆🏻♀️ 前菜雲耳,味道一般,只有陳醋酸味;麵質正常;雞扒脆,炸粉簿,份量足夠🙅🏻♀️但雞扒本身係完全冇味,只係靠脆粉上面嘅調味而帶出少少嘅咸味,肉質唔似平時食開嘅雪藏雞扒,冇肉汁,同埋似醃左好耐而令到啲肉變得好實啲感覺;湯麵上枱時發現無故有一dat 醬汁,建議傳菜員下次可以留意一下4. 甘梅地瓜 $25 另加小食🙆🏻♀️份量適中,地瓜正常🙅🏻♀️同係其他地方
平日去,佢地午市有套餐,包1個主食,2個前菜同1杯飲品。
今日叫左3 個餐。
1. 台式滷肉滷蛋飯$58
🙅🏻♀️飯較淋
台式滷肉滷蛋飯
2. 半筋半肉麵(養生牛骨湯)$63(可免費轉幼麵)
👍🏼 牛筋淋身,入味
半筋半肉湯麵
3. 鹽酥雞扒麵$62 (可免費轉幼麵)
鹽酥雞扒湯麵
4. 甘梅地瓜 $25 另加小食
🙆🏻♀️份量適中,地瓜正常
🙅🏻♀️同係其他地方食開嘅唔同,佢唔係脆身,啲炸粉係煙韌,梅粉只係好少量係每條嘅表面,所以冇咩梅味,只係得咸咸地嘅味
甘梅地瓜
5. 珍珠奶茶(凍)唔使加錢
🙆🏻♀️味道正常,有陣午後紅茶-奶茶嘅茶味;珍珠煙韌適中但冇咩味
珍珠奶茶
6. 金桔鮮檸綠茶 (凍)唔使加錢
🙆🏻♀️味道正常
金桔鮮檸綠茶
整體黎講,餐廳環境係幾好,好岩一班朋友黎聚會,但空調唔係好夠,知道餐廳已經額外放左兩部吹風機,但都係有啲熱。服務態度正常。雖然今次食物方面一般,但每次經過小王都幾多人食,可以再試多一次,睇下其他食物質素。