❀ Lobster Shack #西環 ❀❗️ 召喚龍蝦控 西環海鮮控天堂❗️——————————————————每次經過西環都比呢間餐廳嘅龍蝦招牌吸引,雖然細細間,但內有乾坤。主打龍蝦🦞另外仲有魚蝦蟹、甚至生蠔。負責人話希望讓香港人品嚐到唔同地方嘅海鮮,所以選取香港較為少有嘅加拿大海鮮😯龍蝦係加拿大波士頓龍蝦,生蠔亦都係來自加拿大,價錢相對唔算太貴,質素正常,算係一個輕鬆環境下品嚐海鮮之選。
.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Grilled Lobster🦞$288嚟至必定要試嘅龍蝦!先煎香再略加蒜蓉牛油作調味,保留到龍蝦本身嘅鮮甜,亦夠香😙。不過口感就未算最彈牙紮實,反而係多汁嫩滑,視乎個人喜好。不得不讚佢個薯條🍟炸得好香脆,最神奇係擺喺龍蝦底下索咗啲汁都冇變腍,仲令到薯條冇加鹽都咁好食,平時唔特別鍾意食早嘅我都忍唔住食多幾條。味道: 4/5 性價比: 3.8/5.☞ Potted crab🦀$148一大兜嘅啖啖蟹肉嘅沙律醬。加咗少少橙皮、洋蔥,成個醬汁唔膩,超啱搽麵包😚。佢塊面包仲係brochie,非常鬆脆同埋好香牛油🧈!味道: 4/5 性價比: 3.8/5.☞ Fresh oyster (6pc)
❀ Lobster Shack #西環 ❀
❗️ 召喚龍蝦控 西環海鮮控天堂❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Grilled Lobster🦞$288
嚟至必定要試嘅龍蝦!
不過口感就未算最彈牙紮實,反而係多汁嫩滑,視乎個人喜好。
味道: 4/5 性價比: 3.8/5
Grilled  lobster

☞ Potted crab🦀$148
一大兜嘅啖啖蟹肉嘅沙律醬。
加咗少少橙皮、洋蔥,成個醬汁唔膩,超啱搽麵包😚。
佢塊面包仲係brochie,非常鬆脆同埋好香牛油🧈!
味道: 4/5 性價比: 3.8/5
Potted  crab

☞ Fresh oyster (6pc)🦪$198
呢個來自加拿大嘅生蠔海水鹹味會較重。
肉質幾creamy,不過整體size比較細🙈。
味道: 3.9/5 性價比: 3.8/5
Fresh  oyster

整體來講,覺得味道或者烹調手法唔錯🤤但海鮮嘅質素未係最高🙈。但算係勝在價錢相對實惠,可以平平哋過吓海鮮癮。

Grilled  lobster
Potted  crab