2011-01-03 23 浏览
木瓜湯,估唔到今日例湯會係木瓜喎。當水果食我都會,但我最憎就係用木瓜煲湯,唔喜歡個味道。但依個例湯無嗰隻味喎,味道似普通瓜湯,反而好好飲,我好喜歡。可能係用生木瓜同甜到漏既熟木瓜煲湯既分別,生木瓜返而較適合。油雞髀乳豬飯,都係切雞髀好食啲。鼓油雞味道較為咸,甜味就唔多覺,而且肉質無切雞咁滑,不過雞味依舊夠香濃、口感都還可以。乳豬脆卜卜,不太肥,肉味濃,好味,點埋乳豬醬撈飯食,正。小插曲,見六個操國語食客,男女老幼同侍應阿姐雞同鴨講,原來好多香港人係唔識聽國語架喎,見無一個員工幫到忙,最後唯有手指指菜牌,再落錯埋 order,先搞清楚佢地食咩。本身我想幫吓口,見佢地搞到如火如荼,我都費事插咀,只送他們一個友善又無奈既微笑囉。原來係依個年頭仲有好多人係唔識聽普通話呢。

木瓜湯
油雞髀乳豬飯