2005-08-06 9 浏览
我屋企就係附近,所以就近黎過幾次。well,周6、日先有早茶飲,點心幾好食,有特色,蛋煎糯米雞,韭菜餃都幾好,可能主打都係小菜,點心選擇小,價錢較貴。小菜比較多選擇,我最鐘意食佢個檸檬蒸烏頭,佢地d 烏頭無泥味,加上檸檬味,空口食都唔錯,重有咸菜頭煮黃花魚,好香口,送飯勁正。有個蒼魚柳,係油炸o既,但又唔係好乾,送啤酒,好味,但係就細碟d ,但係你想下,靚蒼魚幾貴,收你幾十蚊,佢又無乜利潤。唔想食魚,可以食鹵水料,佢地d 鹵水鵝唔係最正,起碼好唔過蕪湖街新記,但係都叫做ok,鵝片都係50幾蚊,我就最喜歡佢d 豬腩肉,你唔好驚肥,你怕肥就無法享受好食物!佢地d腩肉入味,肥瘦相間,重有軟骨連住,又唔會好硬,但係又有咬口,好正。鹽焗雞係用嘉美雞黎做,係真正焗出黎,唔係鹽水雞,所以會耐小小,但係第一唔會乾巴巴,第二,好香口,但係就咸左小小,我已經同佢老細講左,佢話會改善。重有個一口牛柳係用真正牛柳黎做,好有肉味。裝修有特色,唔係好俗o既雕龍雕鳳,入門口勁有以前大戶人家氣勢,重有落地大玻璃,鯉魚門海境奉送。重要一提,原來佢地幾個經理都係以前係雅蘭酒店轉過黎,招呼當然一流la,就算帶朋友黎食,都肯

裝修有特色,唔係好俗o既雕龍雕鳳,入門口勁有以前大戶人家氣勢,重有落地大玻璃,鯉魚門海境奉送。重要一提,原來佢地幾個經理都係以前係雅蘭酒店轉過黎,招呼當然一流la,就算帶朋友黎食,都肯定唔會失禮。睇得出老細係個有誠意,有理想的人。

當然,如果你想食正宗潮菜,你可能就會有小小失望,因為佢地好多菜都唔係潮州野,但食野但求好味,而家好多所謂本菜都唔似日本野la,人地要生存,唔通要人睇住摺都要一定要做正宗潮菜?當然,要蠔仔粥,紅燒魚標佢地都有,重唔錯添。

重有,佢地d 炒粉麵都唔錯,有個陳村粉幾好o架!

點解我對佢地咁有好感,因為坐得舒服,唔會迫迫夾夾,食到食得開心d,地方清潔,好有酒店feel,但係價錢又唔貴,食7 咁食,一個人都係百零蚊,所以我差唔多當佢飯堂一樣。當然,佢地都唔係100% 完美,但係,幾十蚊一個小菜,有咁o既野食,有咁既環境,你重想點?