2018-11-05 186 浏览
星期日相約在下午,三人中二人已食午飯,肚子餓著嘅朋友即時提議「宇治園 」,佢可以輕食湯麵,我倆又可以甜品下午茶,一舉兩得。「宇治園 」位於商場二角,前身亦係cafe甜品店,以為等第三張枱唔會太耐,結果都係一等再等,只因店舖面積細,另一邊為零售店,就正因是商場一角,枱位較密又沒有景觀。同樣要收取茶費,第一壺茶都算清香抹茶味,但第二沖已淡而無味了。三人各有選了如下:《焙茶芭菲》我嘅選擇,芭菲賣相非常吸引,每層配搭分明,似一杯圖畫。焙茶雪糕無想像中香濃,奶味比較重,反而上層塊茶餅乾仲香濃,又有紅豆+丸子配雪糕。中層忌廉、脆脆粒+焙茶蛋糕一齊食,好味。最下層係焙茶啫喱,比較淡無咩焙茶味。整體係賣相豐富吸引、味道不過不失。《焙茶啫喱》焙茶啫喱嘅內容喺芭菲已包括在內,感覺一樣雪糕不夠焙茶香濃、啫喱味淡。《日本野菌雞肉生茶麵》朋友話ok,生茶麵微微茶味,伴上一點雞肉野菌,清清湯底,算係咁喎!「宇治園 」整體感覺名過於實,論環境和食物質素,性價比的確好一般,今次一食後,暫時未有下次再來打算!

三人各有選了如下:

《焙茶芭菲》