2018-11-24
話說係新加坡好出名,日日排晒隊既天天海南雞飯,係香港既第二間分店進駐圓方,星期六lunch諗唔到食咩,就決定去試下佢。除左天天海南雞之外,仲引入左其他榮獲新加坡米之蓮推介既餐廳品牌,係香港地咁租貴,加上飲食市場競爭咁激烈,又點能夠只賣海南雞一款食物呢,作為食客就覺得一間餐廳就可以試晒幾間餐廳既招牌菜,夠晒方便。午市套餐留意返,仲左主食之外,呢個套餐係set死你一定要加錢配埋小食再加錢配餐飲。講真唔算好吸引,椒鹽豆腐、雞油小棠菜、溏心蛋之類,價錢都唔平,但就一定要你加配,其實我只係想食個海南雞飯姐.... 落完單,唔洗十分鐘,好快就上齊菜,碗湯清到好似水,加埋蔥花,味道好淡,感覺似味精雞粉加滾水。雞油飯幾好味,飯煮到粒粒分明,軟硬適中,有雞油香味,唔會太過油膩。雞肉份量都幾多,食落唔肥,無三黃雞果種重油脂感覺,肉質唔算十分滑,但一定唔係鞋烚烚,想食滑既肉質可以試下嗌海南雞脾飯。老實講真係食唔出雞既鮮味,雞肉本身已經淋上醬油,有淡淡既咸味,點埋跟飯既泰式辣汁,辣辣地好送飯。兩款加配既小食味道中規中矩,椒鹽豆腐唔係用炸蒜,係用炸過既燕麥片,又幾特別,不過唔夠熱,無咁香口;雞油小棠菜就無咩特別
午市套餐
兩款加配既小食味道中規中矩,椒鹽豆腐唔係用炸蒜,係用炸過既燕麥片,又幾特別,不過唔夠熱,無咁香口;雞油小棠菜就無咩特別。
總括$80(未計加小食加餐飲再加一)食一碟普通質素既海南雞飯真係唔抵,唯一可取係餐廳既環境裝潢,同華麗既碗碟(笑),坊間仲有好多餐廳既味道比佢更出色。
尚未有機會到訪新加坡總店一試滋味,不過香港分店的話相信應該不會再有回頭既機會。