2018-01-31 349 浏览
去完黃埔行街,見呢幾年呢區都開佐幾間拉面店就決定搵間試下。最後決定去美食廣場個邊既大勝軒。其實香港真係幾多拉面店,而唔小質素都唔差,但沾面的就唔多,而大勝軒算係其中一間元祖級專業既沾面店。而發現好多人好唔太了解沾面,導致好多負評,特別係碗面唔夠熱呢個問題,其實呢個反而係其中一個沾面特式,因為面條係煮完再用冷水過,咁樣大助保持面質同味道。講返大勝軒,今日入黎唔算多人,即刻有位坐,鐘意食拉面店主要原因係服務幾好,環境又舒服(起碼我食過大部份都係)。我地叫佐個特制沾面同一個拖羅叉燒沾面,等候時間都唔算長,大概5-10分鐘左右啦。先講講個特制拉面,分量都幾足,厚切叉燒,大大塊有口感又唔鞋口,湯汁非常濃郁,溏心蛋恰到好處,有流心。而面條質素都好好,入口的嚼勁,仲保留小麥味道,沾上湯汁味道一流,而由熱變凍呢個過程亦體會到味道變化個種層次感,算係高水準。朋友都相當鐘意佢份拖羅叉燒,話肥瘦比例適中,佢係終極拉面FANS (指有湯個種,而不是沾面),但佢話佢都好鐘意呢個沾面,所以算係幾欣慰,因為係我建議黎呢到食。佢話佢都會再試多D 沾面而唔係獨沽一味食拉面WOR。
。佢話佢都會再試多D 沾面而唔係獨沽一味食拉面WOR