2017-11-10
秋天來到凍凍地,又是打邊爐嘅時候,屋企人話想試下些特別野,朋友介紹咗個間很不錯的餐廳「養心殿」,聽說那裡主打養生,湯地都以養生為主,所以今次就同屋企人去試下!餐廳裝潢很台式,每個卡位可以自成一角,同家人朋友來聚餐談天很不錯!好彩我們一早book咗位,如果唔係walk-in 都未必入到或有排等。沒有用餐時間限制可以慢慢食😋!打開MENU真係嚇咗一跳!d鍋底好特別! !”酸菜白肉”、”疆母鴨”、”美人窩”、”養生窩”,只是看個名就知道主打養生,每一個鍋都用不同藥材餚製,美人窩更有骨膠原!每個湯底都想試,可是最近好熱氣,所以就揀左清清地的 ”酸菜白肉窩”,唯有下次再來試其他湯底啦。養心殿的鍋具與出面不同,是好傳統的銅製鍋!一打開蓋見到鍋入面有好多白肉,好香好濃!而肉有好重既花雕酒香,同酸菜好夾,我忍唔住未落材料已急不及待飲左一碗😋😋!真係好濃好好味!鍋底有好多QQ粉,好似食緊酸辣粉咁好正!我們叫了雪花一口肥牛粒,入囗好軟好有肉味!值得推介!另又叫了厚脂黑毛豬梅花肉、牛胸爽 ,雖然有些貴,但menu 註明「 ”御藏限量” 」咁就試下牛胸爽囗感好特別,喜歡吃牛的朋友可以試試~~肉之外,我們又叫了
養心殿的鍋具與出面不同,是好傳統的銅製鍋!
我們叫了雪花一口肥牛粒,入囗好軟好有肉味!值得推介!
牛胸爽囗感好特別,喜歡吃牛的朋友可以試試~~
肉之外,我們又叫了鵝肝墨魚丸(D鵝肝很多多到爆漿,我最愛!)
極品水餃(入面既蝦有好鮮味!😋)
鴨血
最後有雪葩甜品送,我們揀左益力多味和豆腐味,真係好似飲的雪益力多和豆腐~!
兩隻都好好味!😋 今餐很完美!😋😋