2013-03-10 57 浏览
好多時星期六下午經過宏,都見有人等位,但今天經過見仍有位,又見到窗櫥擺滿了蛋糕甜品的吸引,同時標榜所有食物原材料都係由日本運到,所以走入去試試我選了麵餐,包括味噌拉麵 + 蘋果紅茶 + 日本草莓小蛋卷味噌拉麵 - 麵條係用100%小麥粉來做,湯底適中,食落麵條很滑,咬下入面帶煙韌及有麥香,麵質唔錯; 叉燒入口軟滑仍有咬口,食落有肉味,不過我仍覺得淡口,可以濃味一些,大致上其實煮得都唔錯。蘋果紅茶 - 睇外形並不特別,祇是用現成茶包,不過仍聞到蘋果嘅香味,喝一下,口裏感到蘋果嘅味道。日本草莓小蛋卷 - 蛋卷並不過甜,食到有濃香嘅蛋味,而我更加喜歡嘅原因,呢個蛋卷食落帶有濕潤,唔似其它店舖嘅蛋糕帶乾;另外我平時並不喜歡食忌廉,但吃一口,這個蛋卷嘅忌廉做得非常幼滑唔溜,小小甜味,真係好好味呀。 最後,我都忍唔住外賣其他味道,除了草莓小蛋卷,還買了香草小蛋卷、咖啡小蛋卷及綠茶小蛋卷
我選了麵餐,包括味噌拉麵 + 蘋果紅茶 + 日本草莓小蛋卷

2013-03-09