流浮山窯燒雞位於荃灣路德圍附近,根據網上資料,店從流浮山搬黎荃灣。🌇裝修:簡單木系裝修,店內十分細,放有木檯、木櫈,提供約10個座位。另外,有三大個窯燒缸十分搶眼,後面再有個大雪櫃吊住風乾緊的雞。🫶流浮山荔枝柴窯燒雞 (原隻) $198🐓網上資料:窯燒雞用自家農場養殖的廣州陽山雞,雞事先風乾24小時,再在餐廳內度身訂造的窯,用不同爐溫窯燒約45分鐘。🐓師傅用一支鐵鉤,將原隻燒雞從瓦缸內鉤起上菜。由於原隻上同從窯直接攞出黎,所以肉汁保留同好夠熱,但麻煩係要自己拆雞,店內有剪刀提供🐓雞尚算飽滿,外皮算脆🐓雞以百里香、迷迭香、鹽等香料醃製,味道尚可,但荔枝柴同風乾的香味未算濃厚。食落有少少似法式焗雞,但亦不太食得出是新鮮雞🙈🫶鮮雞油窯烤竹筒飯 $15🐓估計用左多款米飯混合而成,偏乾硬、有咬口,雞油味唔算香,份量少🐓可以skip🙈🫶桂花車厘茄 $38🐓個人不太好車厘茄;朋友覺得dou可以,車厘茄有事先去皮,桂花味幾清甜🎆整體:廚房設備令我有期望,食落同預期有落差🙈價錢都少少貴🙈當日係現場食,頗大油煙/煙燻味,所以建議外賣比較好------------------------------👅味道⭐️

🫶流浮山荔枝柴窯燒雞 (原隻) $198
🐓雞尚算飽滿,外皮算脆

🫶鮮雞油窯烤竹筒飯 $15
🐓可以skip🙈