2023-03-18
《老厝邊 - 荃灣》次次去呢間台式餐廳既時候,望住個招牌都會諗左一陣🤭到底中間個字係點樣讀呢?今次終於有人答到我😂同行友人係個書卷味濃既文人,行完街搵野食期間佢一手指住個招牌讀個餐廳名果下真係覺得好勁😬可能係我中文水平差啦😝今次同呢位朋友八點幾先入座食飯,過左peak hour唔洗等位可以直入真好,因為平時佢既人流都真係好多下😅一見到人多我就唔想排呢🤪我同朋友各自點左一份主食同一杯飲品,另外再加多份蛋餅share😎份量好多我地兩個人係食唔曬的💁🏻♀️半筋半肉麵 $76牛肉麵湯底當然係要試個傳統既紅燒牛肉湯啦,湯底好濃醬料同香料味,麵既質地相對較淋,如果喜歡食彈牙口感既人可能會覺得無咁過癮😉不過台灣麵係咁,相對黎講較為掛湯,牛肉同牛筋既份量都唔少下,多到我要係咁夾肉比我朋友食,牛筋香軟而又有咬口,不過食得多會有點膩呢💁🏻♀️紅糟肉便當 $68朋友個台式便當其實都幾有地道風味,紅糟肉食落有啲似鹽酥豬扒咁,咬落酥脆有油香,同淋有醬汁既白飯係perfect match🥰另外既配菜就有脆肉瓜、芽菜同鹵蛋,食材都幾豐富架💁🏻♀️薯餅起司蛋餅 $36對比起主食,我更喜歡呢一款蛋餅😝平時多數都係食芝士
💁🏻♀️紅糟肉便當 $68
💁🏻♀️薯餅起司蛋餅 $36
💁🏻♀️珍珠黑糖鮮奶 $28
珍珠黑糖鮮奶飲落比較普通,不過珍珠食落煙煙韌韌同自帶甜味,呢度加左分😉
💁🏻♀️凍蜂蜜檸檬愛玉 $24
總結,餐廳裝修都幾有台灣風味,而食物既水準都算係唔錯,如果唔洗排隊的話真係可以登門拜訪一下架,今餐飯兩個人食左二百幾蚊,算係幾抵食呢💙