2019-03-18 1249 浏览
今日係拍拖3.5周年快樂,經過我喺網上精挑細選,我決定book呢間位於西貢嘅Gastrobox同女友共進燭光晚餐。Gastrobox樓底非常高,燈光比較幽暗。從壁爐、吊燈、掛畫都感受到餐廳偏向高貴復古既風格,同時亦充滿浪漫氣氛,絕對適合二人燭光晚餐。上至裝修下至餐紙我都非常鍾意,枱椅子從深色為主,令我恍如置身英國嘅餐館。不過燈光比較暗,睇餐牌嘅時候可能有啲困難。首先上菜嘅係餐湯-干邑龍蝦湯。Gastrobox龍蝦湯係原汁原味,每一口充滿龍蝦精華,非常濃郁,入口滲出陣陣干邑香,配上湯肉鮮甜彈牙的龍蝦粒,味道更有層次。牛油有預熱過,所以幾好挖,其實一碟有四件法包,不過女友太肚餓,係我未影相之前就食咗一件。期待已久嘅白酒忌廉香草青口終於出場啦!一鍋內起碼有二十隻青口左右,青口肉肥美鮮甜,連埋洋葱粒一齊食仲正,因為洋蔥粒吸收左白酒忌廉汁,嗰汁可以話係精粹,好飲到當湯咁飲。叫法式香草燒嫩羊仔鞍之前,侍應提醒我哋需要等25分鐘,而一切等待係值得架!先唔講味道,見到嫩粉紅色嘅肉鞍已經令人難以抗拒。切嘅時候完全冇血水滲出嚟,羊鞍非常鮮嫩多汁,香草令外皮更加香脆。順帶一提我個人極為喜歡旁邊嘅醬汁,帶有少

不過燈光比較暗,睇餐牌嘅時候可能有啲困難。

叫法式香草燒嫩羊仔鞍之前,侍應提醒我哋需要等25分鐘,而一切等待係值得架!先唔講味道,見到嫩粉紅色嘅肉鞍已經令人難以抗拒。切嘅時候完全冇血水滲出嚟,羊鞍非常鮮嫩多汁,香草令外皮更加香脆。順帶一提我個人極為喜歡旁邊嘅醬汁,帶有少少酒香。

最後一道菜係香煎珍寶虎蝦配黑松露菌意大利飯。虎蝦有兩大隻,肉質鮮甜彈牙,意大利飯軟硬程度啱啱好,非常creamy。

餐廳會逐道菜呈上,所以食咗大約兩小時。成個體驗非常難忘,下次周年紀念日再食返Gastrobox都唔失禮!
2019-03-04
庆祝纪念