2020-12-13
最近同屋企人黎左大圍e 間小館食飯,店外已經有一串串的紅燈籠😍好古式,諗起武俠片嘅客棧☺️入到小館,好闊落👍🏻每枱都有消毒洗手液同有一大張透明膠膜分隔枱☺️我地睇到餐牌平時比較少見嘅中式巧手菜。仲有套餐可以揀👍🏻我地揀左以下幾款😋😋第一叉(半份)真係一試難忘,叉燒係半肥瘦脢頭肉,食落好甘香,唔會好肥,因為慢烤,所以肉汁好豐富。仲帶炭燒味❤️🥰金腿片上湯扒娃娃菜金腿係金華火腿,味道咸咸香香,用上湯配埋娃娃菜,食落又岩岩好👍🏻😆娃娃菜仲要超翠綠香濃腐乳炒蝦球🦐伴西蘭花🥦平時去酒樓多數用蝦醬去炒蝦球,今次帶一次食用腐乳炒,味道出奇咁夾😍仲帶出蝦球嘅鮮味,蝦球超大隻🥰西蘭花🥦加少少腐乳好好味🤤睇返餐牌先知用左本地老牌腐乳去煮😆薑米蒜香籠仔蒸蟹飯🦀籠仔飯主打係原汁原味,小館用荷葉墊住底部,加上薑蛋白飯,落大羔蟹全隻一齊蒸。最後先加炸蒜。我地先夾起蟹,再將飯同蒜拌一拌,食落好香食到蟹嘅鮮味😍蟹超多羔同肉😋😋我喜歡拆左蟹肉一齊食🥰仲有甜品送🥰係椰汁陳皮紅豆糕😋😋椰汁糕滑滑香香椰香味,紅豆糕部份唔會好甜,帶少少陳皮味😎
我地揀左以下幾款😋😋
第一叉(半份)