2021-06-17 34 浏览
今日係放咗五日大假後第一個返工日,放咗工想延續放假嘅感覺,所以約埋男朋友去銅鑼灣行下街,順便食飯。路經SOGO,見到隔離呢幢商業大廈好多嘢食,又想食日本嘢,於是就嚟咗古今啦。餐廳唔大,好彩無咩人排隊,好快有位。男朋友比較大食,所以今日呢餐都叫左好多澱粉質。壽司方面,我哋叫咗兩款卷物,分別係煙花同埋金龍卷。一上枱嗰陣,我哋係叫咗出聲,因為真係好靚,同平時嘅壽司有啲唔同,份量都幾大份,每款壽司有八件,同埋好足料。◭ 煙花卷 $103煙花卷主要食材係辣味吞拿魚同埋辣味三文魚,再配有少少脆片,食落去脆卜卜,好有新鮮感。加上三文魚同吞拿魚多到滿瀉,真係一啖一滿足!◭ 金龍卷 $103而金龍卷就係炸蝦卷配三文魚,雖然個配搭比較普遍,但佢嘅醬汁酸酸甜甜,食落去唔覺好油膩,都係非常之滿意。食完兩款卷物後,其實我已經有8分飽,不過我哋仲有叫到雜錦天婦羅同埋蟹膏帶子炒飯,唯有叫男朋友食多啲。◭ 雜錦天婦羅 $61雜錦天婦羅一共有五件,分別係兩隻炸蝦、茄子、番薯仔同埋冬菇。食落去啲炸粉唔厚,熱辣辣,都幾好味。最有驚喜嘅反而係茄子,好厚肉,仲有啲水份,唔會炸到乾爭爭。不過如果天婦羅醬汁配啲白蘿蔔蓉會更加之清新

◭ 煙花卷 $103

◭ 金龍卷 $103

◭ 雜錦天婦羅 $61
雜錦天婦羅一共有五件,分別係兩隻炸蝦、茄子、番薯仔同埋冬菇。食落去啲炸粉唔厚,熱辣辣,都幾好味。最有驚喜嘅反而係茄子,好厚肉,仲有啲水份,唔會炸到乾爭爭。不過如果天婦羅醬汁配啲白蘿蔔蓉會更加之清新。

◭ 蟹膏帶子炒飯 $176
蟹膏帶子炒飯,食得出一粒粒帶子,但蟹膏味唔算好突出,感覺似黑松露多啲,不過都食得出有鑊氣嘅,如果蟹膏味濃啲就更好啦😍

呢間餐廳最值得一讚係店員嘅服務,唔使自己主動話無茶,都會自動自覺加茶。埋單差唔多四百幾蚊,四樣嘢食,見佢旺角同觀塘都有分店,下次應該會去試埋其他卷物!