2015-09-30 369 浏览
慶祝中秋,其中一個小圈子嘅家庭飯聚,就係去食韓燒。其實本身係想去BBQ, 但個個都懶得準備嘢… 我提意真接韓燒算~講咩都假,影相最實際,門口真係好光好型格…我企係度都已經覺得好「韓」。又黃又紅又白,完全係行過都會停低望兩眼~門口仲有好多張好得意嘅櫈俾等位坐tim...算係幾貼心,唔洗企先嘛至少。好彩book左枱同早到,唔係遲少少都冇位!鋪頭環境唔算好大,不過都算係用盡左啲位,但最養眼嘅莫過於牆上面嘅大電視,好多kpop呀MV呀一坐低已經有姐姐好快咁黎倒蛋漿,仲要用銅茶壺倒,雖然第一下感覺有啲奇怪,茶壺有蛋漿😂 不過anyway, 無可否認係好有新鮮感!Menu 中俾呢個特色飲品吸引左,反斗特飲!之前一直睇Facebook見到有 frd post 飲呢啲架喇,因為見到佢反轉左都唔會掉,覺得好神奇好有新鮮感!估唔到呢間嘢都好潮,嘢飲仲要唔貴!都係40幾!好大杯!我呢~就無酒不歡嘅~叫左韓國啤酒特飲「華麗邂逅」,諗起汪呀姐tim... 呢杯嘢好有驚喜~初頭我仲以為佢係純啤酒,會係苦,但原來我錯了…一飲落去好甜,好啱女仔口味!係落左啲我估係波羅汁,果然好反斗!易入口,好fresh!! 我勁中意

又黃又紅又白,完全係行過都會停低望兩眼~

蛋漿

反斗韓式特飲

華麗邂逅

呢杯嘢好有驚喜~初頭我仲以為佢係純啤酒,會係苦,但原來我錯了…一飲落去好甜,好啱女仔口味!係落左啲我估係波羅汁,果然好反斗!易入口,好fresh!! 我勁中意😝😝
三味豬豬

嘢食叫左三味豬豬,每隻味都同啲豬肉好match, 特別一提,啲腩肉嘅脂肪剛好,我食過其他韓燒係太瘦,啲埋分布唔平均,呢一點抵讚嘅!

三味豬豬

燒到脆口有ddd燶就最啱食架喇…唔會話硬,肉汁依然在~

和牛切片

冷知識:其實韓國食韓燒係好少有機會有牛食,因為貴。原來韓國政府為左保護國內嘅農民收入,好少會進口外地嘅牛肉,例如美國同日本。所以係韓國要食靚牛肉係一件好昂貴嘅事。因此係韓國嘅韓燒唔會有乜機會食牛肉,係香港人有口褔!

但係…呢度係香港~有得食緊係食啦!好靚嘅牛牛,牛味重,脂肪分布平均,大家可以試下~

扇貝

最後都叫左啲海鮮食,而呢個扇貝係透過店嘅 Facebook 打卡優惠送嘅!一人一隻,所以係唔洗錢嘅~味道都OK!
扇貝
華麗邂逅