慶祝友人新婚,梗係要食D特別D既野!我地一圍枱早個幾星期book左,因為佢customize菜單同要prepare晒D材料/份量,所以約實左就千祈唔好放飛機咁衰啊(當然,佢有收deposit保障自己)。地點俾想像中難搵,雖然都好近地鐵站但就咁睇真係唔知上面仲有間私房菜。上到去真係人地屋企既格局,真係係度住都幾方便喎xD 大廳有2圍枱,兩間房各一圍,都幾private幾感覺!有專業book柗經驗既朋友仔已揀左菜單,事先俾左$2000 deposit,去到就坐低食!﹣前菜6小碟:有腌苦瓜(但一D都唔會,仲好爽脆,唔知佢點整的@@)、炸魚仔(好香,搞到想黎番碗白粥)、沙律(甜既, 中式前菜黎講都算少有...唔似中式野,沙津醬太多)、菜甫青瓜(爽甜的加左少少醋,唔係重口味既拍青瓜但都幾清新)、烤麩(好味,係上海菜館果種,但佢凍上同埋無咁咸,帶點甜味),最後一個唔記得左﹣一黎就黎功夫湯, 個個都以為係茶點知見一人一壺先知係出名既湯,個個黎到必飲!是晚係雞腳花膠,好香濃,飲完咀邊黏黏地,完全feel到花膠既膠質~打開壺蓋見到入面既材料,都有D花膠塊可以食到!同埋雞腳煲到超淋,都有膠質,好好味啊!﹣

前菜6小碟

﹣一黎就黎功夫, 個個都以為係茶點知見一人一壺先知係出名既湯,個個黎到必飲!是晚係雞腳花膠,好香濃,飲完咀邊黏黏地,完全feel到花膠既膠質~打開壺蓋見到入面既材料,都有D花膠塊可以食到!同埋雞腳煲到超淋,都有膠質,好好味啊!
大蝦

燒大蝦:overall都係調味得相當恰當,而且大蝦好新鮮,肉質鮮甜。
金菇扇貝
金菇帶子(其實我真係分唔清帶子同扇貝,總之都係果粒白色野xD):油左D,但因為淋既係蔥油所以好香,帶子煮得剛剛好,金菇亦吸左蔥蒜香比起粉絲配搭得更好。
金沙骨
金沙骨:btw佢D送全部分好晒先逐位上菜的,所以金沙骨都係一條條rib分好左先上。 但食落發現佢唔係一大排ribs煮完切開,而係本身都已經一條條煮!所以每條既4面都有烤過,醬汁同芝麻都鋪左係上面;肉好易離骨,但肉質又唔會太鬆散,OK!
菠蘿魚塊
菠蘿魚塊:有D似咕嚕肉既味,就咁望落都唔知係豬係牛係魚,估唔到咬開佢係白雪雪好滑既無骨魚肉!旁邊有一堆白色既糖絲, 好似龍鬚糖既糖絲咁,如果想要多甜既可自行添加配搭。
﹣菜..同金菇again:比較失望既菜, 一黎repeat左材料,二黎太油,味道OK既但無乜特別。
炒飯
﹣炒飯:前面既小菜都太好食,顯得呢個飯好普通,而且分小份後而且凍左,飯一凍就偏硬,香味都無晒。

甜品
甜品:係蘭香子底既椰汁西米露,但首先椰汁味唔香,中間果橙色物體在座8位都食唔出係乜野,又係無味;西米露好淡,無甜味無糯味,佢雪得幾凍下所以更加食唔到有咩味... overall係飲左D杰杰地既無糖糖水既感覺...

結論:熱既炒菜真係好味,湯係最最高分的!但去到普通既青菜炒飯就令人失望,甜品甚至係小妹都整得好食過佢,有臨尾香既感覺... 一開始係咁抬高你對下一道菜既expectation,點知就相反。
一係上菜次序調轉,一係真係改善下後幾道既質素。
2017-06-16
大蝦