2018-10-10
同男朋友仔係沙田河畔散下心,去到晚飯時間,就近搵下有咩岩食啦。逛左兩個圈,發現原來果頭都幾多野食啵。😲我地最後係一間鋪頭前停低,點解?因為佢出面有好多人等緊位。咁多人等,唔通真係咁好食?😱「叉燒大王」,聽個名好似好勁咁,應該係Sell叉燒吧,我地決定就試呢間!🤪—Menu分哂類,肉、海鮮、燒味,一目了然。既然叉燒咁出名,點可以唔試下。😬 —豉椒炒花甲男朋友幾鐘意食蜆(花甲姐係大蜆?🤔),藍妹向來麻麻,不過陪佢食啲都可以既。😊估唔到份量都唔少,而且隻隻都爆開哂,大大舊肉,冇空殼既情況。👍🏻炒蜆一定要夠鑊氣,碟野上枱既時候係出哂煙既,食落去好香豉椒味,鮮味十足。✅ 食左唔少隻,只係食到一隻有少少沙,真係算唔錯。😄—地道鐵板生啫雞啫啫雞正啊,鐵板燒通常都好香,呢個都唔例外,聞到已經令人食指大動。🤩香味同調味都夠啦,不過係肉質鞋左少少,扣左分。😣—登登登登❗️叉燒黎啦❗️❗️見到都流哂口水吧,色澤好靚!🤤再睇真啲,見到舊舊都好厚肉,而且有少少肥膏。蜜汁叉燒(例牌)蜜汁唔會好甜,叉燒真係藍妹食過數一數二好食既。藍妹鐘意好林,有半肥瘦既叉燒,呢個中哂啊!😍食落口好軟熟,雖然未去到入口即融,但基本上唔洗點
我地最後係一間鋪頭前停低,點解?因為佢出面有好多人等緊位。
咁多人等,唔通真係咁好食?😱
既然叉燒咁出名,點可以唔試下。😬
—
食左唔少隻,只係食到一隻有少少沙,真係算唔錯。😄
—
香味同調味都夠啦,不過係肉質鞋左少少,扣左分。😣
登登登登❗️
叉燒黎啦❗️❗️
蜜汁叉燒(例牌)
蜜汁唔會好甜,叉燒真係藍妹食過數一數二好食既。
藍妹鐘意好林,有半肥瘦既叉燒,呢個中哂啊!😍
食落口好軟熟,雖然未去到入口即融,但基本上唔洗點咬已經吞得。
就算係邊位,都冇好硬好乾既情況。
—
「叉燒大王」,佢既叉燒絕對對得住呢個名,真係要推薦佢既叉燒。🤗