2017-10-23 87 浏览
有時候經過河畔花園都覺得哩邊好多餐廳,今日補食中秋節飯,當然選擇中餐.平時都聽話叉燒大王既叉燒同燒味幾好食,今次就試到啦.選擇都好多,而且價錢都好相宜,怪不得成晚都幾乎爆場,食客不斷.黎到叉燒大王又點可以唔試下哩度既叉燒呢.例牌都好大份,每塊叉燒都好厚身,顏色紅潤,表面有光澤.見到叉燒肉的紋理都好靚,一丁點老既地方都冇,且肥瘦適中.食落味道岩岩好,表層的蜜糖帶起本身叉燒的香味.半隻頭抽雞,同樣份量好大.成隻雞都醃到好上色,食落好入味,仲有雞味,而且雞肉好滑,一D都唔鞋口.石窩生啫芥蘭連埋臘味一齊炒香,仲用石窩上令芥蘭一直都係煮緊既狀態,所以煮到好淋好易咬.而且加埋臘味的香味,油而不膩,更加惹味.石窩腊味椰菜炒粉絲,本身侍應話會有辣椒所以有D辣,但食落又唔會太刺激.就係有哩陣辣味,反而更惹起臘味的香味.而臘味好足料,切成粒狀,每粒都大大粒好惹味.粉絲加上椰菜絲,口感又爽又軟,一個好好的配搭.不過食到最尾有D油.茶樹菇燉唐排好大煲,3個人每人大約飲左2-3碗.一飲就知道用左好足料,因為真係好清甜好濃郁.茶樹菇的香味都燉晒出黎,但本身質地又唔會煮到好老,就連粗身的位置都可以輕易咬開.而唐排肪

見到叉燒肉的紋理都好靚,一丁點老既地方都冇,且肥瘦適中.
食落味道岩岩好,表層的蜜糖帶起本身叉燒的香味.

而且加埋臘味的香味,油而不膩,更加惹味.

而臘味好足料,切成粒狀,每粒都大大粒好惹味.

茶樹菇燉唐排好大煲,3個人每人大約飲左2-3碗.
一飲就知道用左好足料,因為真係好清甜好濃郁.
而唐排肪脂部份唔多,新鮮豬肉煲到出晒味,令湯水好甜.

3個人點左3餸1湯,食到好滿足,仲可以打包,都唔過$500.最重要係食物真係好食,飲啖湯都覺得廚房好有心機,燉得好好飲.
3個人同時都覺得這間可以ENCORE,真係好抵食.