2014-12-21
放工過去V CITY, 晚上去左峰壽司開餐, 其實都食過兩三次, 覺得水準都KEEP到, 價錢又公道, 所以有回頭。今晚點左都幾多野食, 除左壽司外, 仲有其他小食~人氣三點盛, 貝三點盛牛油果芝士三文魚:貪得意叫黎試下, 上面的確舖上牛油果片, 小許蟹子, 食落去, 其實不算太濃味, 都被三文魚味道蓋過了.峰玉子壽司︰本人唔算太好食蛋壽司, 當然亦唔抗拒, 蛋其實甜甜地, 都算幾清, 利用一舊方型的蛋, 中間劏一刀, 放舊飯仔入去, 所以咬落唔會散.蟹膏醬壽司︰最愛, 因為蟹膏較香濃, 又滑, 紫菜亦很脆, 加上有兩片青瓜薄片, 可以中和一下, 唔會覺得太漏.海鰻魚壽司︰總是靠鰻魚汁黎調味, 令到魚變得好食.特大三文魚壽司︰唔算太肥, 不過好似比起之前食既, 薄左少少~~ 味道只要夠新鮮, 一定好味.帶子壽司︰夠厚夠大隻, 食落好新鮮芝士忌廉薯餅︰上蹀熱辣辣, 外層好香脆,入面就好香滑軟熟, 薯蓉磨得好均勻, 因為熱的關係, 中間的餡料也有芝士溶流出。費城卷:外層舖滿蟹子, 入面夾住一粒香濃芝士粒, 三文魚粒, 入口好rich, 芝士味好夠濃.蒜香草煮蜆︰份量其實有點少, 不過清清地
今晚點左都幾多野食, 除左壽司外, 仲有其他小食~
總是靠鰻魚汁黎調味, 令到魚變得好食.
夠厚夠大隻, 食落好新鮮
蒜香草煮蜆︰
份量其實有點少, 不過清清地, 當小食都ok既~