2017-04-08
每逢經過葵涌廣場,只要有時間,我都一定會幫襯呢間pancake店,原因有幾個: - 好味,足料 - 超抵食 - 店主店員的親善 - 我鍾意食pancake 唔經唔覺,已經幫襯了十年多,由最初在遊客區的地段,因為建築物重建而被迫結業,直至在葵涌廣場重遇,我感受到的是他們那一份熱誠,老闆多年來一直無間地親自製作pancake,沒有厭倦,見他們店經常排長龍,就知水準是得到保證和認同的! (上圖攝於12年前)再者,香港甚麼都是潮流,新興的小食店很多開1,2年便結業或轉型,而這十多年也曾經有過不少同類型的pancake店,也好像沒有一間能維持這麼久,而且仍是主打pancake的! 店內有多款選擇,主要分為咸/甜、冷/熱,熱的餡料有吞拿魚,咸牛肉等選擇,非常足料好味和飽肚;而我通常選冷的當甜品吃,餡料主要是各款鮮果和雪糕Pancake ,"識食梗係食塊皮",而冷和熱的餅皮各有特色,熱的會弄至卜卜脆,更香脆和飽肚;凍食的皮就軟屬彈牙,但也不失香味。他們很多時都會有限定新口味推出,但今次我就回歸原本,點了一件香蕉朱古力pancake,不過是熱的! 即製嘅脆口餅皮,餡料如常份量充足,香蕉啱啱好,不會太生
- 好味,足料
- 超抵食
- 店主店員的親善
- 我鍾意食pancake
香蕉朱古力pancake
價錢方面,只係$24,雖然沒有堂食,不能"食環境",但相信外面要雙倍價錢才吃到這個質素呢!
葵涌廣場是掃街好地方,可是今日不太肚餓,下次再掃 😀