荃新天地有間大玩魔幻仙境既餐廳,門口放了棵好搶眼既粉綠樹,餐廳正中更放左棵粉藍色既樹,森林得黎又帶點魔幻既感覺好彩我一早用左OpenRice 訂位,所以唔洗排隊,不過可能多人既關係,店員竟然係入座前打電話卑我叫我落定”綠野仙蹤”,個下我呆一呆,因為我未睇過餐牌,”綠野仙蹤”係咩黎架😂,原來係呢度signature afternoon tea set綠野仙蹤頂層:香芋雲卷,朱古力布朗尼,蘋果撻第二層:鬆餅第三層:意式番茄蝦多士,明太子玉子燒底層:芝士年糕,法式檸檬撻Tea set上個陣用上乾冰,煙霧彌漫就好似仙境既感覺甜點:法式檸檬撻係好酸,而其他既甜點都略甜,鬆餅唔夠鬆化,食落味道都真係一搬搬咸點:意式蕃茄蝦多士調味欠奉,就係將番茄、洋蔥,蝦放上面,明太子玉子燒一早已整定,食落好實,芝士年糕都係急凍氣炸鍋食品,味道上無驚喜Marble Florals用上紅菜頭、番茄、桃、椰子水、熱情果糖漿再打成沙冰,味道都幾清新,不過甜度無得更改係有點失望Golden Mist 用上粟米蓉、月桂、玄米茶、茉莉花茶、菠蘿汁、青檸汁、芒果汁、熱情果糖漿製成,因為有月桂既關係,成杯mocktail有種好獨特

綠野仙蹤
頂層:香芋雲卷,朱古力布朗尼,蘋果撻
第二層:鬆餅
第三層:意式番茄蝦多士,明太子玉子燒
底層:芝士年糕,法式檸檬撻

Tea set上個陣用上乾冰,煙霧彌漫就好似仙境既感覺

Marble Florals

Golden Mist
用上粟米蓉、月桂、玄米茶、茉莉花茶、菠蘿汁、青檸汁、芒果汁、熱情果糖漿製成,因為有月桂既關係,成杯mocktail有種好獨特既木味,都幾strong,我就唔太鍾意呢個味道,呢杯甜度都係無得更改

呢度環境不錯,綠野仙蹤更加打卡一流,但味道真係強差人意,如果你對食物質素無要求的話,$188/2位係抵食既(mocktail再加錢) 但如果你對食物有份執著的話,我建議試其他食物,一分錢一分貨既道理永遠是對的