2017-01-14
荃灣某個商場最近開了好多食肆,今日見到有間新開日式拉麵店,見門面都很鮮明,便進去享用我的晚餐。內裏好多4人枱,也有一行枱對著煮麵的地方。枱面已放了水和杯和調味料,供食客享用。望下餐牌,主要有3 種味道。醬油豚骨,伊勢海老豚骨和雞白湯拉麵。我揀了特盛叉燒糖心蛋醬油豚骨湯拉麵 ,炙燒牛肉野菜沙律 和靜崗綠茶可樂等食物期間,留意到枱面原來有很多配備,哈哈除了有辣椒醬,仲有前菜,芝麻和原粒蒜頭。特別在有樁來磨碎芝麻和蒜蓉器磨蓉,之後放入拉麵中,真係有得食又有得玩。這裏都是自己剔紙,選擇麵的軟硬度和湯的濃,淡度。我揀了麵嘅軟,硬度揀了中度。湯的濃度都是揀了適中。坐了一會拉麵送上。因為是特盛,有4塊义燒,有黑木耳,葱,原隻糖心蛋。我放了即磨芝麻和蒜頭。令到更加带出湯的鮮味。首先食飲個湯底,面頭有啲油,但飲落去不是太感覺油膩,义燒,不是白白的那種,有少少微炙,好香。每塊的大小適中,不會太肥。 原隻糖心蛋,中間一切開,橙紅色的蛋黃就流出,好好味。麵不是粗那款,所以可以索了汁的味道,軟硬煮到啱啱好,份量都不是太少,夠飽。仲叫了炙燒牛肉野菜沙律 ,買相都好吸引,沙律菜也不少,牛肉又點碎,應該是用上燒牛肉,
等食物期間,留意到枱面原來有很多配備,哈哈
我揀了麵嘅軟,硬度揀了中度。湯的濃度都是揀了適中。
特盛叉燒糖心蛋醬油豚骨湯拉麵
特盛叉燒糖心蛋醬油豚骨湯拉麵