2023-03-24
《睿 和牛燒肉 - 銅鑼灣大坑》作為新界牛🤭真係好日唔會去大坑呢邊啦,如果唔係 @pu.pu.purinn 約我食正野都未必會過黎😉聽到有得食sukiyaki wo😌極度為食的我當然會出現啦當日我地揀左Deluxe Sukiyaki Set,人均未加一$688,有齊三道前菜、刺身、天婦羅、蔬菜拼盤、和牛片、丼飯同埋甜品,呢個價錢呢個質素係絕對抵食到不得了,我同Purin 係完成食唔曬仲飽到飛天嫁囉💁🏻♀️枝豆坐底無耐, 店員就好好咁幫我地倒茶同埋拎左碟枝豆小食俾我地, 食得出佢係用醬油煮過同埋煮得好淋, 一啜就食到💁🏻♀️前菜三點 芝麻醬秋葵/日式醬油煮螺/三文魚鼻軟骨前菜方面, 我最印象深刻一定就係三文魚鼻軟骨, 咁大個人都真係未試過呢道菜式, 師傅用左橙去裝作醬汁, 食落既酸酸甜甜, 又有提鮮既作用, 鼻軟骨質感爽脆有D似食緊爽滑魚皮咁, 不過佢就偏向滑身, 魚味濃郁, 成件事都幾特別啦😏醬油煮螺個肉身煮到好入味同埋好軟, 輕輕一咬食到濃濃既螺汁💁🏻♀️刺身油甘魚/拖羅/深海池魚好記得當日上刺身果陣,我地兩個都眼甘甘咁望住啲魚生,因為真係好大片好肥美😱我好鍾意食油甘魚的,佢獨特既
💁🏻♀️枝豆
💁🏻♀️前菜三點 芝麻醬秋葵/日式醬油煮螺/三文魚鼻軟骨
💁🏻♀️刺身
油甘魚/拖羅/深海池魚
💁🏻♀️天婦羅
海蝦/南瓜/茄子🍆
💁🏻♀️季節野菜盛盒及壽喜燒
和牛西冷/和牛肉眼/和牛三角
至於主角和牛肉,餐廳用上來自熊本既和牛製作,套餐一共有三個部位比我地,分別係和牛西冷、和牛肉眼同和牛三角,西冷嘅肉質比較軟熟,入口即溶,而肉眼肉質比較結實少少,但係作為和牛🤭其實都做到入口即溶嘅效果,只不過對比起西冷佢就結實少少咁囉😌最肥美嘅一定係和牛三角呢個部位,油花爆棚超好送飯😉點雞蛋食相對冇咁肥膩😋食完會超級滿足
💁🏻♀️鵝肝三文魚籽丼
💁🏻♀️和果子甜品