2017-07-03 86 浏览
我係金記的頭號朋友,經過荃灣就梗係要試下。呢到最唔同的地方就係可以加工海鮮,仲有最正嘅地方就係對面就係楊屋道街市,就係香港頭幾號出名平嘅街市。平海鮮加埋平加工費,超正。海鮮就最講火喉,手工。要剖嗰條魚,時間已經喺到。出到嚟食包剖包蒸,真係連薑葱都慳埋。呢條魚細細條,但多肉,肉蒸到剛好。魚就35蚊,加工28蚊,一共63蚊炸。薑蔥炒蟹加工先48蚊,唔講要剖拒,講個火喉,自己點炒都炒唔到。爆香嘅薑味,加葱加醬汁炒,味道剛好,再撈埋白飯食,好味道。海鮮外都要食個肉嘅,叫番我愛嘅雞煲。呢到嘅雞煲味特別,夠濃,又辣又麻,未開始煮已經芳香撲鼻,口水直流。建議快食,因為汁唔多,加湯個感覺又好似淡左,所以趁早食。除左我地之外,隔離張枱有成十幾個人食,成枱都係海鮮殼,食得好滋味。甘講真,自己買,可以揀到自己中意為止,再攞上嚟煮,都幾有樂趣丫,哈哈。