2017-12-04
海港城OTE,今次係我第3次再嚟搵食, 環境唔錯~之前睇過仙鶴女 ($108)係用咗Hendrick's Gin/ 檸檬汁/ 青檬汁/ 忌廉/ 蛋白來製,因為當中有忌廉和蛋白,飲落去感覺有D似奶昔;甜度唔會好高,幾易入口。特上刺身拼盤有8款刺身 ($498)拼盤包括吞拿魚腩、三文魚腩、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚、墨魚、文魚子。刺身好新鮮,吞拿魚腩,味道好香濃~ 油甘魚薄切鵝肝粒配南高梅醋醬 ($228) 平時食開都係厚切油甘魚,今次薄切之餘再加咗鵝肝粒同南高梅醋醬,帶酸甜的醬汁令魚味更濃郁之餘。飛驒和牛鹽燒伴日本野菜 ($598)仲叫咗飛驒和牛, 入口即溶, 旁邊仲配咗炸蒜片, 海鹽, 原粒芥末籽, 我都係鐘意用鹽點嚟食~唔會俾其他味蓋過咗~次後仲會叫咗串燒...燒鱔、明太子釀雞翼、豚肉露筍卷, 今次初嚐真係不錯~P.S. 可能新開, 職員未能完全了解餐牌種類同埋有點混亂~