2022-05-21
黎開觀塘,想係觀塘搵食心知假日觀塘都好熱鬧,為免同大迫,於是搵食行遠啲上到黎點半鐘,餐廳唔多人,但一入場就話限時90分鐘。心諗,我就係諗住可以坐耐啲先黎呢頭,點知都係限時。有個waitress 帶位,我坐低左,佢放低左張單粒聲唔出就走左。我仲諗住佢會拎個menu 比我,但我再留意下張單,原來有QR Code, 睇怕都係自己點單見到我最愛嘅carbonara就點左,submit 埋之後先發現果個唔係 carbonara,係泡菜煙肉。不過算啦泡菜我都ok嘅。。之後再睇openice 原來佢個台式燉牛肉意粉好食。不過點左就點左,同埋唔見佢個menu 有燉牛肉。再見到個tiramisu 幾吸引, 但諗住時間尚早,食左個意粉先啦。不過發現openrice 個menu 同而家個menu 好似好唔同,連個tiramisu 個shape 都唔同。其實剛剛坐低時已覺得熱,不過又未至於好熱,加上周圍啲位都好似差唔多熱。等個泡菜意粉時,食客陸續進場,大概7,8成滿啦。泡菜到左,賣相幾好,但份量好少,食左舊泡菜,好咸,意粉本身無事,都ok, 但每一啖泡菜,我內心就話,好咸,一啖一句。仲越食越熱,食到有啲冒汗(
心知假日觀塘都好熱鬧,為免同大迫,於是搵食行遠啲
泡菜到左,賣相幾好,但份量好少,食左舊泡菜,好咸,意粉本身無事,都ok, 但每一啖泡菜,我內心就話,好咸,一啖一句。仲越食越熱,食到有啲冒汗(我食得辣,所以絕對唔係因為泡菜嘅辣)
食完成碟意粉,當然唔夠飽,諗住叫tiramisu,點知賣晒,命運就是如此。問問職員,原來佢地換晒menu, 所以openrice 果啲方型tiramisu同綠茶味都無左。
餐廳唔算好忙,但我搵職員都舉左十幾次手先有人啋我,有一次我同隔離枱一齊舉,個職員都係serve隔離果個,serve 完都係無理我,走左。
既然tiramisu賣晒,餐廳限時90分鐘,又熱到出汗,職員又無視我,睇怕都係命運叫我不宜久留,我走左落樓下Starbucks 飲啡坐下好過啦