2018-06-17
好耐冇食放題,中所抽脂食放題旺角就最多㗎啦,今次為咗解吓癮,就去咗兆萬中心試吓新嘅放題。呢間放題主打係又有日式放題食,又可以打邊爐,一次過做晒兩樣,七點鐘上到去嗰陣唔算好多人,火鍋嘅材料都好多揀,以方睇就係好似平時咁寫紙仔。竟然俾我發現有新出嘅減肥可樂任飲,不得了,簡直係食放題嘅最佳配搭,等我有啲心理安慰可以減少糖分嘅吸收。魚生好新鮮,有好多款式揀,但係為免我連打邊爐嘅嘢都食唔落,就揀咗我最鍾意食嘅三文魚,油甘魚同埋甜蝦,三款都好新鮮,而且好厚切,雖然嗌嘅份量唔多,但係餐廳都用冰上,保持溫度,識落就更加好味,甜蝦都幾長身幾大隻幾甜。冇幾耐叫咗嘅皮蛋芫茜湯就上嚟啦,本身諗住普普通通叫個湯底清下熱,但係一上就發現有好特別嘅嘢,佢個湯雪凍左變成一舊冰,而且有狗狗嘅造型,好得意好精緻,淨係買相都已經贏晒,絕對係呃like嘅位,影完相就可以將另外一兜熱湯林上去隻狗狗冰度,你狗狗冰就好快會溶為一體。上咗個湯,唔少得嘅一定係牛肉,叫咗普通肥牛但係個雪花絕對唔係平時出面食放題嘅質素,個雪花分布好靚,唔會話肥一邊肉一邊,好高質,食落都好友牛肉味。另外壽司嘅種類都有好多,而且有啲係好少係日式放題食到嘅,例
另外壽司嘅種類都有好多,而且有啲係好少係日式放題食到嘅,例如沖吞拿魚腩軍艦同埋火炙左口魚,份量啱啱好,魚肉都好鮮甜。
除咗壽司,我哋仲叫咗一啲燒物同埋炸物食,雞軟骨好爽口彈牙,出面炸得香脆,另外個炸蝦用咗護士嘅方法去整,比較少見,工序都比較繁複,個人比較鍾意食燒牛試,貪佢夠厚切,兩邊有笑得香脆,而且咬落好柔軟,牛肉味十足。
最後買單兩個人食咗$436 ,捧住個肚走,我而家嘅日式放題已經進化到同打邊爐加埋一齊,以後都可以一次過食晒兩款囉。