酤悅
又去鋒哥廚房,試過麻辣雞煲,今次試埋椰子雞煲以及烤魚
酤悅
2023-04-28
1K 浏览
关注
又去鋒哥廚房,之前試了他們的麻辣雞煲,感覺不錯。今次多D人去,可以試埋椰子雞煲以及烤魚。
首先講番麻辣雞煲,雞肉很新鮮,口感嫩滑,我地食BB辣,麻香微辛,唔會太刺激,配料都好足,洋蔥指天椒九層塔芫茜一定唔少得,層次感更豐富。BB辣唔會吃到一半的時候,越來越辣,適合唔係好食得辣但又想有少少辣的朋友。
麻辣雞煲,雞肉很新鮮,口感嫩滑,BB辣,麻香微辛,唔會太刺激

接下來是椰子雞煲,成隻雞另上,唔似得有D舖畀隻脾加隻翼尖過你充數咁老土,而用椰子肉加椰子水烹製,咁做法可以令椰子的香氣更加突出,同時保留了雞肉的鮮美口感,雞肉依然很新鮮,而且食得耐仲可以添椰子水,唔怕越食越淡。
成隻雞另上,而且食得耐仲可以添椰子水,唔怕越食越淡
成隻雞另上,而且食得耐仲可以添椰子水,唔怕越食越淡

最後是烤魚,魚肉非常美味,有烤得香脆的外皮和嫩滑的肉質,搭配上麻辣的調料和豆皮、木耳等配料,口感更豐富。因為烤得外皮香脆魚肉入味,對魚腥味較敏感的朋友都可好好品嘗。
烤魚,魚肉非常美味,有烤得香脆的外皮和嫩滑的肉質
烤魚,魚肉非常美味,有烤得香脆的外皮和嫩滑的肉質

另外海鮮方面呢度仲有貴妃蚌, 鮑魚, 九肚魚, 帶子, 蟶子, 生蠔, 奄仔蟹可以任攞。
呢度仲有好多唔同嘅配料配菜可以任攞嘅,例如豆腐豆皮之類索汁嘅食物呢就最多啦,咁同埋呢有好多唔同嘅蔬菜啦萵筍呀蘿蔔呀或者係新鮮淮山等等啦都可以任攞嘅
豆腐豆皮之類索汁嘅食物
豆腐豆皮之類索汁嘅食物
萵筍蘿蔔新鮮淮山等等
萵筍蘿蔔新鮮淮山等等
但講到呢一間舖最值得去嘅原因就係因為呢度嘅生啤係自助任斟任飲嘅,仲要唔係checp checp啤酒喎
係1664,  Premium, Paulaner, Erdinger, Yebisu 呢D喎,記得唔好揸車黎喇
係1664,  Premium, Paulaner, Erdinger, Yebisu 呢D喎
係1664, Premium, Paulaner, Erdinger, Yebisu 呢D喎
同埋呢度嘅 Movenpick 雪糕係任食嘅
呢度嘅 Movenpick 任食
呢度嘅 Movenpick 任食
所以講到呢度呢兩樣嘢先至係鋒哥嘅精華所在
總體而言,鋒哥廚房的三個煲都很值得一試,價格也很實惠,整個用餐體驗非常愉快。建議喜歡辣的朋友可以選擇麻辣雞煲,而非椰子雞煲。如果喜歡烤魚,也可以試一下他們家的烤魚,真的非常美味。但係我知道呢,其實鋒哥喺秋冬時分呢,其實都會做羊腩煲嘅,嗰陣時啲羊腩仲係任食任添嫁,如果到時有興趣嘅朋友就可以呢鋒哥呢度食羊腩煲喇。
汽水, 下火涼茶, 果汁, 茶飲
汽水, 下火涼茶, 果汁, 茶飲