2018-11-15
呢度唔係用電磁爐而係用gas爐,好有feel,個鍋好大,岩哂我呢d鍾意食既人。呢到有好多唔同既湯底揀,加錢可以分做四格湯底,咁就一次過試四種唔同味。 最特別係訂枱會有優惠,免費送一個湯底公仔,好似有隻熊仔浸緊溫泉咁,超得意超吸睛,連隔離枱都忍唔住問我地可唔可以影相。我就叫左四個湯底,有豆乳海鮮湯、夏日水果湯底、蕃茄濃湯、人蔘雞湯,呢四個都唔錯,味道好濃郁,特別係豆乳海鮮湯,唔單止湯底稠,而且豆乳同海鮮味都好香好濃,放菜同海鮮都一流。 打邊爐就岩哂食肉獸,我地就叫左特選美國牛肉同埋美國牛小扒。特選美國牛肉唔多肥膏,但一D都唔軔,反而煮完都好腍,而且肉味都好足,係幾高質既肥牛。而美國牛小扒既肉質比較結實,而且好有牛肉味,就算點好多醬汁,依然食到濃郁既牛肉味,鍾意牛味可以試下。 打邊爐既醬都好重要,呢到就自助醬汁比我隨意揀,幾欣賞呢個自助醬料吧,有齊哂唔同既醬料,連芝蔴醬同麻油都有,另外仲有埋日式豉油同wasabi。 配完醬汁就緊係要食料,呢到既配料種類都好多,特別推介魚腐,質感好腍而且好吸汁,四款湯底有四款口味,加埋魚腐本身既鮮味,好好食。 隨左普通既配料,呢到都有海鮮火鍋配料例如生蠔,
刺身種類都好多,而且都幾新鮮,特別係解凍解得好好,食落keep到冰凍之餘又好有口感。
而燒物既火候好足,又嫰又熟哂,特別係牛舌,唔會燒到好熟好硬,點少少醬汁好惹味。