2022-09-26 52 浏览
📌E FOR EGG~大圍呢間真係會係咁回訪嘅一間咖啡店,因為食物甜品飲品都好高質🥹去到大圍真係必食!之前都介紹過兩次,今次又再試吓新嘢,果然冇令我失望😙依家仲擴建左一樓榻榻米的空間,整體氛圍更加日式🎏除咗招牌嘅爆餡吐司,仲有定食、小食同甜品可供選擇~𝕋𝕚𝕡𝕤: 可加10%服務費訂座,省卻排隊時間🤭🔸金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)女仔其實食一個吐司都會真係好飽,因為都幾大份🤣旁邊仲有沙律菜同炸番薯條,好豐富!吐司外脆內軟,配上厚厚嘅炒滑蛋同充滿造型咁嘅軟殼蟹🦀入邊仲有三文魚籽同魷魚,口感豐富🦑但就略嫌軟殼蟹冇金沙味同少肉🔸牛油果海鮮沙律滑蛋吐司 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢份吐司都係賣相滿分,滑蛋非常澎湃🍳上面有四大嚿牛油果🥑入邊係海鮮沙律有蝦肉同蟹柳,味道都好出色🤤🔸招牌芝士奶蓋窩夫 $𝟴𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)外型超級可愛,上面好似有一隻雞蛋咁🍳窩夫很鬆軟,入邊係有麻糬同cream,但又唔會太甜膩🧇芝士奶蓋鹹鹹甜甜,味道都幾驚艷👅🔸抹茶軟心千層蛋糕 $𝟱𝟲 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)呢款甜品真係有驚喜,餅皮做得好薄,抹茶味香濃,仲有流心添👍🏻甜度剛剛好,絕對想encor
📌E FOR EGG~大圍

𝕋𝕚𝕡𝕤: 可加10%服務費訂座,省卻排隊時間🤭

🔸牛油果海鮮沙律滑蛋吐司 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)

🔸招牌芝士奶蓋窩夫 $𝟴𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)

🔸抹茶軟心千層蛋糕 $𝟱𝟲 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款甜品真係有驚喜,餅皮做得好薄,抹茶味香濃,仲有流心添👍🏻甜度剛剛好,絕對想encore😋

🔸熱抹茶鮮奶 $𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
上次飲凍嘅抹茶鮮奶反而麻麻哋,今次飲熱嘅反而唔錯👍🏻無粉感,抹茶味道較濃,奶泡順滑,但甜度偏高🍵

🔸凍桂花拿鐵 𝗢𝘀𝗺𝗮𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
桂花味都幾突出,但咖啡唔算濃☕️

🔸熱特濃朱古力 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟯𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
特濃朱古力果然係特濃😂😂朱古力味好香,但甜度偏高,整體味道不過不失🍫

💡整體嚟講,食物依舊質素高,賣相一流💯上次覺得雞蛋布丁吐司同其他口味吐司都好食,今次食窩夫同千層蛋糕有驚喜👍🏻有得訂位更加係加分,絕對會不斷回訪!

整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 9/10

🍴: E FOR EGG
📍: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
🔍: 11:00-21:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie大圍