2007-01-11 9 浏览
晚上在學校溫書到8:00多, 女朋友說突然想去潮樓, 都好, 因為就啱9:00特價時段, 「抵食」!去到不多久已經有位, 前幾次都吃鹵水鵝片, 今次叫了鹵水墨魚及鹵水大腸(分開叫的), 煎蠔餅, 兩碗白粥!跟上次來的時候只是將鵝片及鹵水交換了而已!將重點放在墨魚吧!, 夠味, 都算多, 但略嫌切得太薄, 削弱了口感!坦白說鵝片吸引點, 大腸反而很肥美, 亦夠味, 都幾多, 墊底的蓮藕片, 紅腰豆等不可少看, 其實幾好味, 加上女朋友不怎麼吃, 我吃著吃著也很飽呢!反而蠔餅令女朋友有點失望, 她說沒什麼蠔味, 但我看仍是很多蠔, 可能是蠔不夠靚所致吧!9:00後的潮樓不算太多人, 坐得舒適, 而且食物OK, 價錢抵, 兩個人都是百多元, 晚上能在酒樓以這個價錢吃飽, 實屬難得!